Super-obezbeđeni nekadašnji bunkeri za servere Wikileaks-a

by | March 17, 2014
Bunker u Sodermalmu

Wikileaks je svojevremeno imao hosting kod švedske kompanije Bahnof čiji su serveri i sedište smešteni u prenamenjeni nekadašnji nuklearni bunker koji je izgrađen tokom Drugog svetskog rata. 

Bunker u Sodermalmu slika 2 Bunker u Sodermalmu slika 3 Bunker u Sodermalmu slika 4

Bunker se nalazi u otkačenoj i umetničkoj četvrti Stokholma, u Södermalmu koji je veoma popularan među mladim intelektualcima, kreativcima i umetnicima.

Članak se nastavlja posle reklama

Danas je Wikileaks primoran da seli svoj internet domen širom sveta, ali ovo „sklonište“ bilo je zaista specifično i odgovaralo je nameni – skladištenje i čuvanje super-tajnih i super-važnih podataka.

Zavirite u njega.

Bunker u Sodermalmu slika 5 Bunker u Sodermalmu slika 6Bunker u Sodermalmu slika 7 Bunker u Sodermalmu slika 8 Bunker u Sodermalmu slika 9

Članak se nastavlja posle reklama

Ceo prostor je rustičan i neobrađen. Moderni poslovni prostori su u potpunosti od stakla i modernih materijala i kao da su „ugnežđeni“ u grubo isklesane stene.

U prostoru postoje čak i biljke koje čine da se korisnici prostora osete kao u nekoj podzemnoj botaničkoj bašti sa egzotičnim biljnim vrstama.

Članak se nastavlja posle reklama

Bunker u Sodermalmu slika 10 Bunker u Sodermalmu slika 11 Bunker u Sodermalmu slika 12 Bunker u Sodermalmu slika 13 Bunker u Sodermalmu slika 14 Bunker u Sodermalmu slika 15

Stari podmornički motori se očuvani i koriste se kao rezervni generatori, ukoliko se za tim ukaže potreba.

Članak se nastavlja posle reklama

Ceo prostor je dosta sirov i istovremeno sređen. Vlada pomalo apokaliptična atmosfera, ali mora se priznati – deluje kao da se ljudi koji rade u ovoj kompaniji ozbiljno zabavljaju.

Izvor: home-designing.com

Članak se nastavlja posle reklama