SVI ŽELE OVAKVU PAMETNU KUĆU

by | December 27, 2021

Pametne tehnologije uvukle su se u sve pore društva, te nisu zaobišle ni domove. Povećani zahtevi za sigurnošću i sve kompleksnija, funkcionalnija i efikasnija kućna tehnika čine pametne automatizovane kućne sisteme sve omiljenijima.

U energetski optimizovanom objektu, inteligentno upravljanje od vitalnog je značaja. Dobar primer jeste ova kuća, koja je za kratko vreme postala natraženiji model tipske kuće. Iako je dizajnirana u skladu s principima pasivne gradnje, ona je izuzetno aktivna ako govorimo o uštedi energije – pozitivan energetski bilans ona postiže zahvaljujući fotonaponskoj elektrani i pametnoj kućnoj tehnici.

Već na prvi pogled ona privlači pažnju: kubičnu građevinu okružuje prozračna drvena opna u obliku kuće s klasičnim dvovodnim krovom. Forma opne odabrana je kako bi se uspostavila veza sa tipičnom arhitekturom ovog regiona. Međutim, ona ima i praktičnu svrhu: štiti od visokog letnjeg sunca, dok preko zime topli zraci mogu da dospeju u prostorije.

Za grejanje prostora, kuća koristi toplotnu pumpu, a potrebe za električnom energijom pokriva solarna elektrana, sa panelima smeštenim na krovu i balkonskoj ogradi.

Klimatizacija prostora i potrošnja energije regulišu se preko mini-servera, i to u skladu s položajem sunca, prisustvom vlasnika i energetskim potrebama. Svi prozori opremljeni su žaluzinama, na kojima se položaj lamela može automatski podešavati. Veliki potrošači, poput mašine za pranje sudova ili bojlera, aktiviraju se tek kada su solarni paneli snabdeveni velikom količinom sunčeve energije.

PROJEKAT: Passivhaus Eisenstraße, ogledna kuća u Neubruku, Austrija

PROIZVOĐAČ: Holzbau Strigl Haus i Ecoconcept Planungs GmbH

www.holzbau-lunz.at, www.ecoconcept.at