19.06.2018 Arhitektura

Tajne najpoznatijeg spomenika ljubavi

Tadž Mahal, mauzolej u Agri, najpoznatiji je spomenik u Indiji i predstavlja uzvišeni hram večne ljubavi. Izgradio ga je mogulski car Šah Džahan u periodu od 1632. do 1647. godine posvetivši ga svojoj omiljenoj ženi Mumtaz Mahal, koja umrla dok je na svet donosila njihovo dete.

Uprkos tome što je danas čuven širom sveta, veći deo istorije Tadž Mahala i dalje je obavijen velom misterije. Donosimo vam nekoliko činjenica o ovom grandioznom mauzoleju koje možda niste znali:

Optičke iluzije
Arhitekte i zanatlije koji su radili na njegovoj izgradnji bili su gospodari proporcija i trikova. Kada se priđe glavnoj kapiji, spomenik deluje neverovatno blizu i veliko. Ali dok se približavate sve više, on se zapravo smanjuje.


Minareti koji ga okružuju izgledaju savršeno uspravno, ali su kule nagnute ka spolja. To je urađeno iz dva razloga: zbog estetike i, mnogo važniji razlog, da bi se stubovi u slučaju zemljotresa srušili što dalje od kripte, piše magazin Smithsonian.

PROČITAJTE I… Top 10 veličanstvenih istorijskih spomenika

 Najčuveniji mit je najverovatnije – samo mit
Prema čuvenoj legendi, šah Džahan je očajnički želeo da mauzolej bude remek-delo i da nijedna druga građevina ne može da se poredi sa njim. Da bi osigurao da se ništa slično ne izgradi, navodno je odsekao ruke i iskopao oči zanatlijama i majstorima koji su radili na njemu. Uprkos tome što je ova verzija događaja naširoko rasprostranjena, istoričari nisu pronašli nikakve dokaze koji bi potkrepili tvrdnje ove priče.

Obe grobnice su prazne
Unutar Tadž Mahala, grobovi (kenotafi) napravljeni u čast Mumtaz Mahal i šaha Džahana postavljeni su u osmostranu odaju ukrašenu polu-dragim kamenjem. Ali ovi predivni spomenici su samo za prikazivanje. Sarkofazi u kojima počivaju tela supružnika nalaze se u prostoriji ispod.

OSTATAK TEKSTA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs

još iz kategorije