Aja Sofija
10.11.2013 Arhitektura

Top 10 veličanstvenih istorijskih spomenika I

Pored toga što očaravaju svojom svevremenskom lepotom, veličanstveni hramovi i skulpture navode nas da preispitamo kulturno-istorijske tekovine i savremena tehnološka dostignuća. Uživajte u fotografijama nekih od najčudesnijih arhitektonskih spomenika.

Aja Sofija, Turska

Arhitekte Svete Sofije ili Crkve svete mudrosti u Istanbulu bili su Antemije iz Tralesa i Isidor iz Mileta. Sagrađena 532. godine, prvo je služila kao pravoslavna i katolička crkva, da bi 1453. godine, kada su Turci osvojili Vizantiju, konačno pretvorena u džamiju. Po odluci Kemala Ataturka 1935. godine zdanje je pretvoreno u muzej.

Unutrašnjost Aja Sofije

Petra, Jordan

Uklesan u kamenu, grad Petra se još naziva ‘pustinjskom ružom’. Bila je glavni grad arapskog kraljevstva Nabatejaca (od 9. g  p.n.e. do 40. g. n.e), trgovački centar i odredište karavana. Razvoj grada nastavljen je i u doba Rimskog carstva, a zapadnom svetu otkriven je tek 1812. Petra se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Petra, Jordan

Velike piramide u Gizi, Egipat

Velike piramide nalaze se u gradu Gizi, nekropolju antičkog Memfisa, današnjem predgrađu Kaira.

[textblock style=“6″]Pogledajte drugih pet veličanstvenih istorijskih spomenika[/textblock]

Najveća od tri piramide, Keopsova, je najstarije svetsko čudo, a sagrađena je po nalogu faraona Kufua, kako su ga zvali Egipćani, ili Keopsa, kako su ga nazivali Grci, oko 2560. g. p.n.e. kao njegova grobnica.

Velike piramide u Gizi, Egipat

Maču Pikču, Peru

Maču Pikču je sveti grad Inka, nalazi se na najvišem delu istočnih Anda, na 2.350 m nadmorske visine. Verovatno je izgrađen u 14. veku, ali je svetu predstavljen tek 1911. godine. Ovaj drevni grad jedno je od najuzbudljivijih mesta na svetu kako zbog spektakularnih predela i svežeg vazduha, tako i zbog brojnih istorijskih znamenitosti i misterija. Pod zaštitom je Uneska, a godine 2007. proglašen je jednim od novih svetskih čuda.

Maču Pikču, Peru

Koloseum u Rimu

Koloseum u Rimu, izvornog naziva Amfiteatar Flavijevaca, ime je dobio po kolosalnoj skulpturi cara Nerona koja se nalazila ispred građevine. Gradnja je započeta oko 70. godine nove ere za vreme cara Vespazijana, a dovršena desetak godina kasije kada je imperator bio njegov sin Domicijan. U Koloseumu su održavane gladijatorske borbe koje je moglo pratiti 50.000 gledalaca. Koloseum je 2007. uvršćen među novih sedam svetskih čuda.

Koloseum u Italiji

Izvor: placestoseeinyourlifetime.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije