Top 10 veličanstvenih istorijskih spomenika II

by | November 11, 2013
Tadž Mahal

Prosečan životni vek verovatno je suviše kratak da bi se obišle sve svetske prirodne i kulturno-istorijske znamenitosti. Predstavljamo vam drugi deo liste nekih od veličanstvenih istorijskih spomenika, koji zadivljuju svojom vanvremenskom lepotom i zasigurno menjaju pogled na savremeni vrednosni sistem.

Čičen Ica, Meksiko

Grad Čičen Ica, veliko arheološko nalazište na Jukatanu u Meksiku, bio je centar majanske civilizacije u periodu od 250. do 1200. godine nove ere. Najčuvenija građevina u Čičen Ici je hram Kukulkan. Od sredine klasičnog perioda, oko 600. godine, grad je dostigao svoj razvojni vrhunac, nakon što su propale naseobine Maja u centralnim nizijama na jugu. Takođe je deo svetske baštine Uneska, a pre šest godina proglašen je jednim od novih svetskih čuda.

Čičen Ica, Meksiko

Hram Pra Si Sanpet, Tajland

Kraljevski hram Pra Si Sanpet (Wat Phra Si Sanphet) nalazi se u gradu Ajutaji, drevnoj prestonici Tajlanda, i jedan je od najlepših i najočuvanijih tamošnjih hramova. Sagrađen 1448, prvo je služio kao kraljevska palata.

[textblock style=”6″]Pogledajte prvih pet veličanstvenih istorijskih spomenika[/textblock]

Nekada se u hramu nalazila ogromna statua Bude, visoka 16 m, koja je bila prekrivena sa 250 kg zlata. Nakon pada Ajutaje Buda je srušen, a zlato rastopljeno.

Hram Pra Si Sanpet, Tajland

Moai, Uskršnje ostrvo

Moai su kamene skulpture ljudskih figura koje su isklesali stanovnici Rapa Nuija (stari naziv Uskršnjeg ostrva). Napravljene su tokom perioda 1250-1500. godine, a naučnici ni danas nemaju odgovor ko je isklesao ove džinovske figure, visine od pet do 20 m, izduženih lica i dugih pljosnatih noseva i ušiju, i doneo ih na ovo ostrvce u Pacifiku, niti koje su značenje one imale za stanovništvo.

Moai, Uskršnje ostrvo

Angkor Vat, Kambodža

Džinovski kompleks hramova u Kambodži Angkor Vat predstavlja najveću versku građevinu na svetu. Nalazi se na mestu stare prestonice Kmerskog carstva Angkora, oko 240 km severozapadno od Pnom Pena. Sagrađen početkom 12. veka, prvobitno je bio hinduistički a potom budistički hram, da bi kroz celu istoriju zadržao religijsku namenu. Simbolizuje vrhunac arhitekture iz doba Kmerskog carstva, predstavlja simbol Kambodže i glavnu atrakciju te zemlje.

Angkor Vat, Kambodža

Tadž Mahal, Indija

Tadž Mahal је velelepna građevina u Agri, izgrađena u 17. veku. Šah Džahan naredio je gradnju ovog mauzoleja za svoju omiljenu suprugu Mumtaz Mahal, a u izgradnji je učestvovalo 22.000 ljudi. Smatra se vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji spaja elemente persijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Godine 1983. mauzolej je uvršćen na Uneskovu listu svetske baštine i opisan je kao „dragulj islamske umetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-dela svetskog nasleđa“.

Unutrašnjost Tadž Mahala

Izvor: placestoseeinyourlifetime.com