VitraHaus: kuća sa mnogo pogleda

by | February 22, 2018

Vitra, nemačka kompanija za proizvodnju nameštaja, naručila je projekat za prostor u kojem će biti izložene njihove kolekcije od slavnog arhitektonskog dvojca, arhitekata Hercoga i de Meurona. 

VitraHaus slika 2

Objekat koji je nastao kao rezultat rada arhitekata je jedinstven koncept koji crpi inspiraciju iz tipologije kuća koje su pažljivo postavljene na lokaciji i na parceli.

Krajnji rezultat istraživanja ovih arhitekata je 12 superpozicioniranih kuća.

VitraHaus slika 3 VitraHaus slika 4

Arhitekti Herzog i de Meuron su veoma poznati u svetu arhitekture, i novi objekat VitraHaus potpuno oslikava njihov stil koji se odlikuje igrom jednostavnim, arhetipskim formama.

U unutrašnjosti ove kuće nalaze se kolekcije nameštaja koje je izradila kompanija Vitra. Svaka prostorija ima i ekran preko kojeg se može uploviti u svet Vitrinih kataloga.

VitraHaus slika 5 VitraHaus slika 6

VitraHaus je otvorena svaki dan za posetioce od 10 do 18 časova. Ukoliko ste arhitekta ili entuzijasta koji se nteresuje u enterijer, ovo je definitivno mesto koje vredi posetiti i koje će vam mnogo ponuditi.

Objekat se nalazi u gradiću Vajl na Rajni, blizu mesta gde se susreću granice tri države – Nemačke, Švajcarske i Francuske.

VitraHaus slika 7 VitraHaus slika 8

Unutrašnji prostor je izuzetno kompleksan, pa će i ovo biti dodatni ugođaj posetiocima objekta VitraHaus. Cela struktura izgleda kao da pojedine forme krče svoj put kroz različite nivoe zgrade, otkrivajući fascinantne vizuelne relacije među volumenima i istovremeno blokirajući poglede.

Unutrašnjost objekta je u potpunosti bela kako bi nameštaj i detalji u enterijeru došli do izražaja.

Izvor: home-designing.com