YIN-YANG KUĆA

by | November 2, 2021

Zelenilo ima blagotvoran učinak na zdravlje ljudi. Ne samo da popravlja naše raspoloženje, već nam obezbeđuje i čistiji vazduh. Ako sanjate kuću u kojoj su biljke na prvom mestu, ovaj projekt će sigurno osvojiti vaše srce.

Kuća je namenjena mladoj porodici, a nalazi se u blizini nemačkog grada Kassela. Projekat je delo austrijskog studija Penda, čiji su arhitekti odlučili da krov kuće pretvore u pravu oazu zelenila, i ne samo to. Naime, njihov stav je da vrt nije samo izvor opuštanja, već i hrane. Veliki je benefit kada možete sami da uzgajate voće, povrće i začinsko bilje, onda ste sigurni da na trpezi imate zaista zdrave namirnice.

Oblik kuće odnosi se na poznati Yin-Yang znak, koji je simbol ravnoteže. Ovaj izbor nije slučajan: zelena oaza namenjena je da se domaćini opuste, odmore i pronađu potrebnu ravnotežu.

“Kad god projektujemo zgradu, oduzimamo prirodi deo koji joj pripada”, objašnjavanju arhitekte iz studija Pende. “Ovim projektom smo vratili biljkama prostor, tako što smo ih posadili na krovu, a ujedno smo omogućili vlasnicima da se bave baštovanstvom.”

Zgrada se sastoji od dve zasebne celine, koje su skladno povezane. Jedan deo je namenjen za stanovanje, a u okviru drugog je radni prostor. Dva krova okružuju vrt, a tu je i sistem za odvođenje i sakupljanje kišnice koja se tokom sušnih dana koristi za zalivanje biljaka.

Osim što izgleda neobično i ulepšava krajolik, ova kuća ima i prijatan miris koji dopire od biljaka koje rastu na krovu ima svoj prirodni miris koji dolazi iz biljaka koje rastu na krovu.

Izvor: Designboom.com


Tags: