Život u sopstvenom pozorištu

by | May 16, 2014
Pozorište

U domu Jasne Holbus isprepleteni su senzibiliteti pesnikinje, dizajnera i scenografa. Ambijent u kojem živi i stvara na momente liči na dobro stilizovanu scenografsku postavku krajeva u kojima je živela: Španija, Kipar, London  i Rim.

Dominira veliki sto od stakla i mesinga, donet iz Barselone. Postolje čine dve kljove slona koje su kombinovane sa mesingom – česti komadi u kućama engleskih kolonista u Africi prošlog veka.

Pozorište slika 1

Kobaltnoplavi detalji na stolu tipični su za salonske stanove. Moderan dvosed boje peska vraća nas u sadašnjost.

Pozorište slika 2

Indijski sto, na kojem je sat i lampa čije je postolje kupljeno u Londonu dok su svi abažuri nabavljeni u prodavnici Aterna (Ilićeva 6, Beograd).

Pozorište slika 3

Zid je forme jedra koji je vešto “maskirao” grejače kamina u prvom planu. Ispred kamina je torzo, rad vajarke Marijane Gvozdenović. Biblioteka je od rigipsa i aluminijumske konstrukcije. Stan obiluje fotografijama Vukice Mikače.

Pozorište slika 4

Deo radne sobe je sa dve stare stolice i stolom prekrivenim modernim detaljima: moderna lampa, laptop, štampač… Poseban ton čitavom stanu daju “bajronovske” zavese. Desno dole je orginalni Ralf-Lorenov baldahin dopunjen damastnim dekorativnim tkaninama, sa prekrivačem na krevetu.

Pozorište slika 5

Mali udoban salon: dobro ukomponovana kopija Luja XV i dvoseda Divani&Divani. Takođe, vidimo zanimljivo ogledalo, rad keramičara Z. Maksimovića, koji dopunjuje raskošne zavese, a stari sanduk upotrebljen je umesto stola za knjige i časopise.

Pozorište slika 6

Deo drvenih vrata u svakom od ćoškova stana samo je detalj zanimljivog dekorativnog rešenja. Desno pogled pada na deo dnevnog boravka: moderne zebraste šoljice za kafu (Casaland) za popodnevni odmor odličan su kontrast antikvitetima.

Tekst: Svetlana Milić
Foto: Studio Indigo