Multifunkcionalno carstvo za mališane

by | February 12, 2018
Multifunkcionalne sobe za decu

Da li se sećate vremena kada ste i sami bili deca? Tada je odlazak u krevet bio samo početak još jedne avanture. Uz knjige i improvizovane tvrđave, spavanje je zvučalo i bilo mnogo zabavnije. Iako nam danas konzumerizam sve servira na tanjiru, mnogo čarolije je upravo i u improvizaciji i u tom osećaju avanturističke atmosfere, posebno u dečijim sobama. 

Dečije sobe za dizajnere predstavljaju polje na kojem mogu da ispolje svoju kreativnost. 

Dodatni izazov za dizajnere je i činjenica da je nekad prostor na kojem mogu da deluju veoma ograničen tako da je potrebno biti mudar i iskoristiti svaki njegov deo. Kao rezultat ovih ograničenja javlja se potreba za multifunkcionalnim elementima koji istovremeno imaju nekoliko uloga, a ujedno su i veoma atraktivni u estetskom smislu.

Multifunkcionalne sobe za decu slika 2 Multifunkcionalne sobe za decu slika 3 Multifunkcionalne sobe za decu slika 4 Multifunkcionalne sobe za decu slika 5 Multifunkcionalne sobe za decu slika 6

Multifunkcionalnost

U modernim dečijim sobama često se prepliću funkcije pametnim rasporedom nameštaja. Krevet na sprat može ujedno biti i garderober i radni deo ili odeljak za igru. Fleksibilnost je veoma važna u prostorima koji su skučeni.

Multifunkcionalne sobe za decu slika 7 Multifunkcionalne sobe za decu slika 8 Multifunkcionalne sobe za decu slika 9

Veliki garderober

Da, ovo je potrebno i u dečijoj sobi, i to možda više nego što biste i pomislili. U garderoberu ne mora da se smešta samo odeća, već i dečije igračke, kako sitne tako i one veće, možda čak i elementi kao što je bicikl. Veliki prostor za sladištenje, ukoliko dečija soba dozvoljava da ga imate, će biti od pomoći u svakoj dečijoj sobi.

Multifunkcionalne sobe za decu slika 10 Multifunkcionalne sobe za decu slika 11 Multifunkcionalne sobe za decu slika 12

 Od poda do plafona

Ukoliko nemate mesta za klasičan garderober u dečijoj sobi, uz pomoć dobrog dizajnera i veštog stolara možete doći do rešenja u kojem će svaki delić prostora u sobama biti iskorišćen upravo za skladištenje. Imajte na umu da jedan element može imati više uloga – stepenice mogu biti i fijoke, prostor ispod kreveta je takođe pogodan za sladištenje, sam krevet se može „sakriti“ ispod stola kada se ne koristi. Raspored prostora zavisi od vaše mašte.

Multifunkcionalne sobe za decu slika 13 Multifunkcionalne sobe za decu slika 14

Radna stolica

Već smo napomenuli da se radni deo u dečijoj sobi može pametno smestiti ispod kreveta koji je podignut na sprat. Takođe, radni deo se može smestiti i u garderober.

Ali, na stranu prostor u koji ćete smestiti radni sto, ono što je najvažnije kod odeljka za rad u dečijoj sobi je – radna stolica. Od ovog elementa može zavisiti dobro držanje vašeg deteta i njegov udoban rad. Svi znamo koliko deca danas vremena provode za stolom, sedeći. Ukoliko želite da uštedite na nekom elementu u komadu nameštaja, nemojte štedeti na radnoj stolici za vaše dete.

Multifunkcionalne sobe za decu slika 15 Multifunkcionalne sobe za decu slika 16 Multifunkcionalne sobe za decu slika 17

Dečiji radni sto 

Izaberite fleksibilan sto koji će moći da se pomera i na taj način će se prostor moći iskoristiti na najbolji mogući način. Ono što je važno kada se radi o stolu za rad i njegovom položaju u sobi je da mislite na dečiji vid i detetu obezbedite dovoljno svetlosti, bilo prirodne ili veštačke, kako biste mu stvorili dobre uslove za rad. Ukoliko je dete dešnjak, izvor svetlosti treba da bude sa leve strane, a ukoliko je levak, sa desne.

Multifunkcionalne sobe za decu slika 18 Multifunkcionalne sobe za decu slika 19 Multifunkcionalne sobe za decu slika 20 Multifunkcionalne sobe za decu slika 21

Pregledno

Retko koje dete se ne zaigra i ne ostavlja igračke po celom prostoru, ma koliko uredno i pažljivo bilo. I zbog ovoga treba računati na to da će u dečijim sobama uvek biti nereda. Upravo zbog ovakve situacije, kada dizajnirate dečiju sobu treba da mislite na to da ona sa svim svojim elementima i detaljima izgleda uredno i pregledno.

Izvor: magazin BRAVACASA, štampano izdanje