Psihološki uticaj boja u dečjoj sobi

by | November 24, 2017

Roza je za devojčice, a plava za dečake… ili baš i nije tako? Zaboravite na ovaj kliše i pri izboru boja za dečju sobu oslonite se na želje i afinitete svog mališana, kao i na psihološki uticaj koji one imaju u enterijeru. U prvo se, ne sumnjamo, vi odlično razumete – a oko drugog ćemo vam mi pomoći.

Boje u enterijeru imaju moć da nas inspirišu, uzbude, umire, ili pak razdražuju. Na njihov psihološki uticaj posebno su osetljiva deca. Zato je dobar izbor boja u dečjoj sobi jedan od ključnih koraka u stvaranju optimalnog ambijenta, koji odgovara na sve zahteve koje ova prostorija treba da ispuni – da bude jednako kvalitetna za igru, rad i odmor.
Iako postoje neka opšta pravila o uticaju svake boje na raspoloženje, u obzir treba uzeti i druge faktore kao što su nijanse, intenzitet svetlosti i način kombinovanja s drugim bojama. Međutim, ispred svih ovih pravila treba postaviti individualne afinitete. Generalizovane savete koje vam donosimo zato posmatrajte iz dva ugla – šta je ono što bi se vašem detetu dopalo, i šta je ono što kod njega želite da podstaknete. Da bi vaš mališan bio srećan u svom životnom prostoru, između ove dve stvari treba uspostaviti balans.

Zelena
Zelena ima vrlo umirujuće dejstvo na psihu, što i ne čudi, s obzirom na to da ova boja najviše prija oku – u nju je najlakše gledati. Zbog toga se ona smatra primerenom za svaku prostoriju, a naročito za dečju sobu. Zelena nastaje mešanjem plave i žute, a nijansa i njen karakter variraće zavisno od odnosa količina svake od njih. Što je više žute, ona će izgledati življe i vedrije.
Osim umirujućeg dejstva, zelena takođe popravlja raspoloženje. Naučnici tvrde i da je odličan izbor za prostor u kom se obavlja bilo kakva mentalna aktivnost jer pozitivno utiče na brzinu učenja i čitanja. Sa ovom bojom nema bojazni da će izazvati negativne efekte ako je zastupljena u većoj količini, te je sjajan izbor za dečju sobu.

Crvena
Sa ovom snažnom bojom nema sredine – njena primena u dečjoj sobi (i enterijeru uopšte) može biti ili pun pogodak ili potpuni promašaj. Zato s njom treba biti izuzetno pažljiv. Crvena daje energiju telu, uzbuđuje um, ubrzava puls i disanje. Iako ovakav uticaj može doneti izvesne pozitivne efekte, naročito kod preterano pasivne i povučene dece, s crvenom treba biti krajnje umeren, jer duži boravak u prostoru gde ona dominira pobuđuje agresivnost i negativno utiče na koncentraciju. Ona je, dakle, odlična kao koloritni akcenat, ali je treba potpuno izbegavati ako su deca po prirodi nestašna i teško im je usmeriti pažnju i energiju. Takođe, nije najbolji izbor za sobe za bebe.
Kad je reč o izboru nijansi, svetliji tonovi crvene previše su nametljivi i kod dece mogu izazvati čak i strah. Stoga su nešto tamnije i zagasitije nijanse bolja opcija za detalje u dečjoj sobi – nasuprot jarkim, stvoriće topao i gostoljubiv ambijent. Crvenu je najbolje kombinovati sa svetlijim neutralnim tonovima. Druge jarke ili tamne nijanse prihvatljive su u paru s crvenom samo ukoliko su obe ove boje zastupljene isključivo kao akcenti.

Narandžasta
Ovo je možda najpotcenjenija boja u paleti za dečju sobu. Topla, vedra i mladalačka, narandžasta je zapravo odličan izbor za prostor namenjen najmlađima jer podstiče ekstrovertnost, samostalnost i samopouzdanje, a osim toga, ne podleže stereotipnoj podeli na „muške“ i „ženske“ boje. Ona takođe ohrabruje komunikaciju i saradnju, pa je savršena za sobe koje deli dvoje dece.
Iako nije napadna kao crvena, narandžasta je ipak vrlo intenzivna boja, pa ne treba preterivati s površinama na kojima se primenjuje. I ovde važi pravilo da je najbolje kombinovati je s neutralnim tonovima, pri čemu s njom možete biti i malo smeliji i uvesti i tamnije nijanse sive, ili čak crnu. Takođe, sjajno će se uklopiti s plavom kao svojim komplementarnim parom.

Žuta
Za većinu ljudi, žuta simboliše radost, razigranost i energičnost, a neke studije pokazuju i da se često povezuje s motivacijom. Svetlije pastelne nijanse doprinose koncentraciji, dok one intenzivnije podstiču memoriju. Ipak, previše žute ima sličan efekat kao i preterivanje s crvenom. Da rezimiramo: žuta je zbog pomenutih pozitivnih efekata savršen izbor za dečje sobe, naročito u školskom uzrastu, ali treba biti umeren.
Kao i narandžasta, ova boja jednako je prihvatljiva za decu oba pola. Zbog velikog broja nijansi koje se umnogome razlikuju po karakteru – od pastelnih, do drečavih neonskih – žuta nudi i velike mogućnosti za kombinovanje s drugim bojama, i svetlim i tamnijim, zagasitim ili intenzivnim.

Foto: Thinkstock


Plava
Nasuprot crvenoj, plava deluje veoma umirujuće i sputava agresivnost, a ovakvo dejstvo odražava se čak i fizički – ova boja snižava krvni pritisak i usporava puls. Zbog navedenih osobina, može biti dobar izbor za dečju sobu, prvenstveno u kutku za odmor i u sobi za bebe. Takođe, odlična je za prostor namenjen nemirnoj, hiperaktivnoj deci, te mališanima sklonim napadima besa i drugim problematičnim ponašanjima.
Nijanse plave variraju u širokom rasponu tonova, a umirujuće dejstvo najizraženije je u slučaju svetlijih pastelnih tonova. Ipak, imajte u vidu da ova boja može delovati hladno i sterilno, naročito u prostoru gde manjka prirodnog svetla. Sličan efekat nastaje i ako boja ima primesu žute, čime se dobija plavozelena mint nijansa koja asocira na bolnicu. Zato je, osim dovoljne količine dnevnog svetla, plavu boju potrebno dopuniti detaljima u nekoj toplijoj nijansi.

Ljubičasta
Ljubičasta se smatra kraljevskom bojom, a povezuje se i sa ambicijama, strašću, kreativnošću, mudrošću i duhovnošću. Za dečju sobu može biti dobar izbor ukoliko želite da podstaknete emotivnost, saosećajnost, maštu. Međutim, ako je vaše dete po prirodi vrlo emotivno i osetljivo, s ovom bojom zadržite se samo na detaljima.
Nijanse ljubičaste takođe variraju u velikom rasponu. One najtamnije deluju luksuzno, sofisticirano i dramatično. Upotrebljene kao koloritni akcenat ili sekundarna boja, prostoru će dati dubinu. Svetliji tonovi poput boje lavande imaju slično dejstvo kao plave nijanse, ali ne stvaraju previše hladan ambijent. Ove dve boje mogu biti odlična kombinacija.

Roza
Najveći kliše u uređenju dečjih soba nesumnjivo je izbor roza boje isključivo za devojčice. Ovog “pravila” pridržava se veliki deo sveta, iako za njega ne postoji bilo kakvo razumno opravdanje. Kada predrasude stavimo po strani, ova boja stvara smiren, ali ujedno vedar i svež ambijent. Ipak, ukoliko opremate dečju sobu na duže staze, ne preterujte s njom, jer će je deca brzo “prerasti”. Najbolja opcija jeste da neutralan ambijent upotpunite roza detaljima – jastučićima, posteljinom, manjim komadom nameštaja…
Iako se roza generalno povezuje sa svime što je “žensko”, ovo shvatanje nije utemeljeno ni na čemu drugom nego na predrasudama. Zato budite smeli da dodate malo ove ljupke boje i u prostor za dečake. Detalji u prljavoroza nijansi savršena su kombinacija s neutralnom belom i svim nijansama sive. Sa intenzivnim pink tonovima budite umereni jer mogu biti razdražujući poput crvenih, dok će pastelne nijanse dati nežan i umirujući ambijent.
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs