5 pravila o cvetnim dezenima

 
 
Iako se cvetni dezeni mnogima čine rizični za primenu na većim površinama i kombinovanje s bojama i drugim dezenima, kad savladate nekoliko osnovnih pravila o njima – postaju idealno sredstvo za stvaranje upečatljivog enterijera.

Guliver/Thinkstock

1. Veličina i gustina motiva određuju karakter dezena. Krupni motivi raspoređeni po površini tako da je podloga najvećim delom vidljiva daju upečatljiv moderan izgled. Nasuprot tome, dezen s gusto zbijenim sitnim cvetovima imaće romantičan vintidž karakter.

2. Nameštaj cvetnog dezena ne mora izgledati kao da je nasleđen od bake. Kod ovakvog nameštaja mnogo važniju ulogu ima dizajn samog komada, kao i to s čim ga kombinujete. Izbegavajte cvetne sofe i fotelje kojima se tkanina spušta do poda, poput suknje, već birajte moderne komade.

Guliver/Thinkstock

3. Cvetni dezeni mogu se uklopiti u svaki stil. Ukoliko je vaš prostor stilski određen nekim već upadljivim elementom, to nikako ne znači da bi detalj cvetnog dezena bio suvišan. Ako, na primer, imate orijentalni tepih, pronađite cvetnu jastučnicu čiji dezen ima barem dve boje s tepiha i nije previše gust (podloga je velikim delom vidljiva) – zajednička paleta lepo će ih povezati.

4. Različiti cvetni dezeni mogu se uspešno kombinovati. U ovome je ključno uklapanje boja – kako podloge, tako i šara u dezenu. Najbolje je kombinovati jedan krupniji dezen, primenjen na većoj površini, s jednim, eventualno dva sitnija dezena na detaljima.

5. Cvetni dezeni ne stvaraju uvek ženstven i romantičan ambijent. Ovo je jedna od najvećih zabluda u vezi s ovim dezenima. Dok će sitniji pastelni cvetovi to nesumnjivo učiniti, oni s krupnim cvetovima, jasnih linija i jakih, čistih boja imaće vrlo moderan i više “muški” karakter. Ipak, za ovakav utisak treba ostati umeren i zadržati se samo na detaljima. Takođe, kombinovanje s tamnim komadima modernog dizajna najbolja je opcija.
 
 
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije