9 dizajnerskih saveta kako da napravite enterijer „sa karakterom“

by | 22 avgusta, 2022
9 dizajnerskih saveta kako da napravite enterijer

1. Razmislite o svome stilu

Možda ste oduvek sanjali o sopstvenom domu u japanskom stilu ili volite luksuz klasičnog enterijera. Ili biste možda želeli minimalizam i racionalno korišćenje slobodnog prostora? Slobodno oličite svoje želje i napravite prostor onako kako ga vidite. Izbor ovog ili onog stila takođe zavisi od karaktera i načina života. Za emotivne i kreativne ljude, pogodan je enterijer u stilu pop arta, shabbi chic ili modernog, a ljudi koji preferiraju udobnost i mir će ceniti skandinavski stil ili funkcionalizam.

2. Dodajte dizajnu svoju ličnost

Postavite u svoj dom lične fotografije koje vas podsećaju na najradosnije trenutke u vašem životu. Stavite ih u prelepe okvire i postavite na istaknuta mesta, okačite na zid, napravite foto kolaž i time ukrasite dnevnu sobu. Možete dodati i fotografiju svog kućnog ljubimca jer to  izgleda simpatično i  karakteriše vas kao osobu koja voli da voli i da pokazuje svoju ljubav..

3. Koristite svoju omiljenu boju

Zapamtite da je vaš dom vaša pravila. Ako želite da napravite crnu ili crvenu kuhinju, nemojte sebi to uskraćivati. Često to neće biti u skladu sa dizajnerskim pravilima ali ako volite zelenu, zašto je ne koristite u svojoj dnevnoj sobi, gde provodite većinu vremena? Igrajte se sa svojim omiljenim bojama i nijansama. Ali treba shvatiti da se svetle boje mogu dovoljno brzo dosaditi, pa je bolje dati prednost neutralnim osnovama sa bogatim akcentima (sivi sofa sa plavim jastucima, beli krevet prekriven žutim ćebetom).

4. Izložite svoje ručno rađene umetničke ili upotrebne predmete

Ručno rađeni dekor će stvoriti ekskluzivan enterijer. Dajte prednost stvarima koje su stvorili rođaci i prijatelji – tako da će komad njihove topline uvek biti sa vama. Obratite pažnju na ukrasne jastuke koji će dnevni boravak ili spavaću sobu pretvoriti u udobno gnezdo. Na jastučnicama možete da izvezete sopstvene inicijale ili porodični moto, koristite svoju omiljenu boju ili šaru.

5. Napravite lični prostor

Napravite lični prostor prilagođen željama svakog člana porodice, opremite ga da bude što udobniji. Nemojte se držati tipičnih rešenja ako vam se ne sviđaju. Ako ne želite da forsirate prozorsku dasku sa cvećem u saksijama, onda ne morate. Ako više volite da gledate TV pre spavanja, postavite ga u spavaću sobu, a ne u dnevnu sobu. Ako ne volite glomazne ormare, čuvajte stvari na otvorenim policama. Zapamtite da je dizajn stana udobnost cele porodice.

9 dizajnerskih saveta kako da napravite enterijer

Uređujući svoj prostor ispričajte svoju životnu priču. Photo by Pexels – Charlotte-May

6. Pričajte o interesovanjima i hobijima

Svoju strast za slikanjem možete pokazati tako što ćete okačiti neke od svojih omiljenih slika na zid. Ako volite književnost, napravite kućnu biblioteku ili kupite biste omiljenih pisaca. Ako volite muziku – stavite sintisajzer ili zauzmite mesto ispod gitare. Ako većinu vremena provodite kod kuće na poslu, možete kreirati lični nalog gde vam niko neće smetati.

7. Koristite tehniku „blok boja“.

Suština ove tehnike leži u činjenici da su svetli akcenti (nameštaj, pribor) postavljeni na neutralnu osnovu (beli zid, sivi pod) prema tri glavne karakteristike: obliku, boji i materijalu. Na primer, više volite zaobljene oblike, plavu boju i drvo, koristite samo njih kada kreirate enterijer.

8. Nabavite memorabilije

Možda se stvari koje su odavno izašle iz mode čuvaju na tavanu, ali im treba dati drugi život. Postavite sto sa bakinim aparatima, okačite sliku kojoj se deda divio, stavite staru kutiju na vidno mesto, postavite gramofon i vinil ploče u dnevnu sobu. Unutrašnjost će postati udobnija i iskrenija.

9. Sakupljajte suvenire

Ako volite putovanja, započnite dobru porodičnu tradiciju i sa svakog putovanja ponesite suvenir koji će vas ne samo podsećati na divnu zabavu, već će moći i da ukrasi vaš dom. Izaberite one stvari koje se mogu organski uklopiti u unutrašnjost.

Kada kreirate enterijer koji izražava ličnost vlasnika, pažljivo razmotrite koncept i fokusirajte se na sopstvenu udobnost. Nemojte se zazirati od jarkih kombinacija boja ili pune dodatne opreme. Ako vam se sviđaju, eksperimentišite, izaberite ono što je bliže i ne plašite se da odstupite od pravila.


Main photo by Pexels. Max Vakhtbovych