Biljke kao deo enterijera

by | March 6, 2017

Često se ističe pozitivan uticaj kućnih biljaka na zdravlje ljudi, ali može se govoriti i o estetskoj ulozi biljaka u uređenju prostora.

Impozantna i neobična
Zavisno od ambijenta u vašem domu, izaberite biljku koja će oživeti prostor. Neka bude impozantna, neobična, divlja ili baršunasta.

Izaberite ukrasno drveće
Ako je vaš prostor svetao i prozračan, izaberite neku masivnu biljku, ukrasno grmlje ili drveće. Dekorativno rešenje je nezaobilazni bonsai, koji se sadi u plitke posude sa rupom na dnu, a odgovaraju mu svi oblici od okruglog, četvrtastog do pravougaonog. Važno je da je kamena posuda u pitanju, a boju birajte po želji i potrebi. Smaragdnozeleni šimšir nije dekoracija samo za vaš vrt. Moguće ga je gajiti i u saksiji. Ukrasite njim svoj balkon ili neku prostoriju, ali obratite pažnju da nije direktno izložen suncu. Takođe, moguće ga je oblikovati u loptice, druge oblike ili čak u likove.

Kućna ljubičica
Diskretno uređenje podržava grandiozne biljke, dok nasuprot tome, manje prostore, uređene u rustikalnom ili tradicionalnom stilu sa mnogo detalja, najbolje osvežavaju male biljke koje podsećaju na poljsko cveće, nežna baršunasta paprat ili kućna ljubičica. Ako za njih odaberete neku zemljanu posudu, izgledaće sveže i u vaš dom uneti prirodni ambijent.

Biljke sa mesnatim listovima
Možete se odlučiti za biljke iz porodice tustika, u koje spadaju one biljke koje imaju deblje mesnate listove, poput aloje, ili stabljiku bez lišća sa bodljama, kao što je kaktus. Izuzetno su dekorativne, a idealne su za sve vrste ukrasnih posuda za cveće, jer ne zauzimaju mnogo prostora. Lako ih je uklopiti u sve stilove dizajna, od rustikalnog do modernog enterijera.

Filadendron prednjači u dekoraciji enterijera
Tu je i filadendron, kao biljka koja prednjači u dekoraciji enterijera, zajedno sa fikusom. Diskretna, a istovremeno bogata zelenim listovima, idealno je rešenje za svaki dom. Zavisno da li želite da se stopi sa stilom vašeg stana ili da se ističe kao detalj izaberite odgovarajuću dekorativnu saksiju.

Enterijer.ba