Bojom razbijena belina enterijera

by | May 2, 2014
Dnevni boravak

Moderni materijali, jarke boje i neobičan dizajn ključne su reči kojima se može opisati ovaj urbani stan. Renomirani nameštaj obezbeđuje savršeni komfor ovom prostoru.

Odličan efekat postignut je sjajnom igrom jarkih boja – pod od rezine je trava zelen, presvlake za stolice su narandžaste, mozaik pločice u otvoru zida između kuhinje i trpezarije su ljubičaste.

“Voćne” boje razbile su monotoniju belih zidova i klasičnog parketa. Ovo je stan u kojem vlada vesela igra boja, dok raspored prostorija vlasniku pruža osećaj komfora i potpunog sklada. Intrigantan dizajn vidi se na svakom koraku, od visećih, podnih i stonih lampi, preko ormana u kojem su napravljeni otvori različitih oblika, do police za knjige smeštene u rukonaslonu velike sofe.

Članak se nastavlja posle reklama

 U dnevnom boravku, za odmor, mogu da se koriste taburei Mousse (Swan) ili beli divan (Nicoletti). Na marokanskom tepihu (Altai) kao stočić koristi se Corks, veliki tabure kvadratnog oblika koji je dizajnirao Jasper Morrison za Moooi.

Između dva prozora postavljena je interesantna polica Fossile Moderno (Meritalia), dizajnera Massimilijana Adamija. Podna lampa Dandelion sačinjena je od metala prelakiranog u belu boju, a umesto abažura vidimo mnoštvo belih prstenova (Moooi).

Kuhinja i trpezarija razdvojene su pregradnim zidom u kojem je napravljen otvor obložen Bisazza pločicama ljubičaste boje, koje vidimo i na podu gde deli zelenu rezinu od klasičnog parketa boje tikovine.

Članak se nastavlja posle reklama

Kuhinja i trpezarija

Sto Eileen, izrađen od hrastovine, dizajnirao je Antonio Citterio, dok je Patricia Urquiola osmislila stolicu sa visokim naslonom Lazy, dostupnu u nekoliko različitih boja u ponudi B&B Italia. Tu je i neobična podna lampa (Ettore Sottsass Callimaco, Artemide).

Članak se nastavlja posle reklama

Dnevni boravak iz drugog ugla: dva divana bele boje (Nicoletti), interesantna pre svega po tome što im je je u svaki rukonaslon ugrađena polica za odlaganje knjiga, oživeli su jastučići Dom Edizioni.

Ispred prozora, na kojima su venecijaneri iz Ikee, nalazi se klupa Loop, dizajnera Christophea Pilleta (Serralunga). Na zid, iznad divana, okačen je poster od aluminijuma, na kojem je Brajevom abzukom ispisana poezija Giacoma Leopardija (L’Affiche).

Članak se nastavlja posle reklama

Dve lampe modela 265 dizajnirao je Paolo Rizzatto za Flos. Naspram divana nalazi se sto trava zelene boje Colors (MDF Italia) i stolica presvučena meblom FU09. Lampe Castore (Artemida) postavljene su iznad trpezarijskog stola Eileen sa narandžastom strukturom, za B&B Italia, kao i stolice Lazy.

Kao dekor u otvoru u zidu poslužile su vaze Bambu, dizajn Enzo Mari za Danese, dok je na stolu jedini ukras poslužavnik od rostfraja (Alessi).

Članak se nastavlja posle reklama

Vidimo da se u dnevnom boravku nalazi i radni kutak – na Colors pisaćem stolu, ovde ga vidimo u zelenoj varijanti, nalazi se stona lampa Taccia, koju su 1962. godine dizajnirali braća Castiglioni za Flos.

Dnevni boravak

Uza zid je postavljena polica za knjige Cartesia Large (Rimadesi), sa pozadinom u narandžastoj boji i frontovima od stakla (320x38x206 cm). Pored jednog od divana vidimo dekoraciju urađenu u mozaiku (Bisazza, Versailles).

Članak se nastavlja posle reklama

Otvor na kuhinji

Otvor na zidu koji deli trpezariju od kuhinje (na ovoj fotografiji) obložen je Bisazza mozaikom (Opus Romano). Kuhinja Trimmer (Febal) ima radnu površinu u boji sivog kamena (piasentina). Na zid je okačen kalendar Danese, dok su šerpa i tiganj iz Alessijeve ponude.

Kuhinja

Članak se nastavlja posle reklama

Sushi, sto u kuhinji, sa nogarama od aluminijuma i površinom sačinjenom od belog laminata, i stolice Slim presvučene kožom proizvodi Kristalia. Poslužavnik od drveta i čaše su Urushija, dok je čelična korpica za voće iz Alessija.

Kuhinja slika 2

Kuhinja Trimmer od Febala, prostire se od zida do zida. Frontovi donjih kuhinjskih elemenata su od hrastovog drveta boje tikovine, dok su viseći od satiniranog stakla. Na jednoj od bočnih strana nalazi se šporet širine 90 cm.

Članak se nastavlja posle reklama

Na plafonu je luster Taraxacum, dizajn Achille e Pier Giacomo Castiglioni iz 1960. godine za Flos. Fotografija na zidu, na kojoj se vide dva psa, deo je ponude galerije L’Affiche.

Spavaća soba

Zid u spavaćoj sobi obložen je tekstilom – mešavina viskoze, pamuka i lana (Bises-Rubelli, Cantucci, visina 140 cm). Francuski krevet Alicudi, od eko-kože, dizajnirao je Rodolfo Dordoni za Flou. Prekrivač od lana ljubičaste boje takođe je deo ponude Flou, dok tanji prekrivač proizvodi Mastro Raphaël.

Članak se nastavlja posle reklama

Pored kreveta vidimo stočić sa ukrštenim nogarama od hromiranog metala (Dom Edizioni), a viseće lampe Falkland dizajnirao je Bruno Munari za Danese.

Predmeti

Dva interesantno dizajnirana predmeta: Blend, orman-skulptura od Horma, projekat Karima Rashida i Spun Lighta, i podna lampa Sebastiana Wronga urađenu za Flos. Autorka slike Infinitissimal Index je Manuela Bertoli (L’Affiche).

Kupatilo

U okviru kupatila nalazi se relaks zona u kojoj su zidovi, ali i pod, obloženi keramičkim pločicama Bisazza (Opus Romano). Tuševi Rain Shower, prečnika 21 cm, proizvodi Grohe. Neutralna boja radijatora Tole (Irsap) savršeno se uklopila sa dve zidne komode sa frontalnim ogledalima (Pozzi Ginori).

Kupatilo slika 2

Lavaboi Joint (Pozzi Ginori) sa metalnom nosećom strukturom spojeni su centralnim elementom za odlaganje kozmetike. Česme u kupatilu su tipa Atrio Ypsilon (Grohe), lampa firme Artemide, a sunđeri i rukavice za kupanje su produkti firme Martini.

Priredila: Eleonora Crisci
Foto: Tiziano Sartorio