23.03.2022 Dizajn

Čestitajte cvećem – društvena pravila

Rođendani, venčanja, godišnjice, poslovni uspeh… samo su neki od srećnih događaja koje vama dragim osobama možete čestitati buketom cveća. Naravno, najbolje je da izabrani buket sami uručite slavljeniku ili slavljenici, ali ukoliko je to neizivodljivo, na sreću gotovo sve cvećare rade i dostavu aranžmana na adresu.

Da li ste znali da je čestitanje cvećem običaj koji je, sudeći po zapisima, započeo još u Staroj Grčkoj. Naime, najbolji sportisti na Olimpijskim igrama dobijali su vence od maslinovog lišća koje su nosili na glavi kako bi obeležili svoju pobedu.

Ipak, cveće kao najlepši poklon uveo je švedski kralj Karl XII u 18. veku. Po njegovoj želji cvećari su izrađivali cvetne korpice u kojima je svaki cvet imao određeno značenje, odnosno prenosio određenu poruku. Ova tradicija u Viktorijansko doba je podignuta na viši nivo. Kako je crkva mladim parovima zabranjivala da javno pokazuju emocije, oni su umesto reči koristili cveće kao izraz ljubavi i sreće.

Ovaj vekovni običaj zadržao se do dana današnjeg. I, danas, mnogi rado biraju rezano ili saksijsko cveće za poklon. Ipak, prilikom poklanjanja treba da imate na umu da svaki cvet simbolizuje nešto i da izbor prilagodite kako primaocu, tako i povodu.

Cveće za čestitanje godišnjice

Dilemu kako da izaberete cveće kojoj ćete svojoj lepšoj polovini čestitati godišnjicu, rešićete tako što ćete joj pokloniti buket omiljenog cveća ili onaj u kojem dominira njen omiljeni cvet. Ukoliko niste sigurni koji vaša partnerka najviše voli, sa orhidejama garantovano nećete pogrešiti. Među njima se posebno izdvaja Cimbidijum. Gracioznom formom daje prefinjeni ton vašem poklonu, dok diskretnim mirisom unosi dašak egzotike u svaki prostor. Ustalom, sigurno da postoji razlog zašto je smatraju najlepšom orhidejom.

Za rođenje deteta

Helijumski baloni i prelepi buketi postali su obavezni poklon za čestitanje roditeljima. Za devojčice možete izabrati nežne azijske ili orijentalne ljiljane koji će svojim očaravajućim mirisom ispuniti prostor. Dok kod dečaka savršeni kontrast plavim detaljima u čestitki daju beli gerberi ili ruže. Ako želite da se držite tradicije, klasični beli buketi uvek su modi. Bela boja simbolizuje nevinost i čistotu, te je najbolji opis malog bića koje je stiglo u društvo.

 

Čestitanje poslovnog uspeha

Za ovu priliku najbolji izbor su žute ruže. Iako žuta boja asocira na ljubomoru, pa i ljutnju, u poslovnom svetu ona poručuje: “Svaka čast!”. Te ne čudi što je pravi znak iskrenog prijateljstva i radosti. Ujedno, svojim jarkim tonom unosi vedrinu u radno okruženje, a prema istraživanju stimuliše mozak i razvija inteligenciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije