Dekori i forme davnih vremena

by | April 6, 2014
Dekori i forme

U ovoj prelepoj vili posebnu pažnju privlače intenzivne boje zidova u kuhinji i spavaćoj sobi i svetle nijanse u dnevnom boravku. Podovi su restaurirani u stilu dvadesetih godina.

Nameštaj prati boje u uređenju cele kuće, recimo, u prostorijama jarkih zidova, on je beo i obrnuto. Izbegnut je upliv modernog i savremenih tehnologija. Sve je okrenuto prirodi, pa su korišćeni isključivo prirodni materijali. Za one koji vole lepo i romantično, bez gradske gužve, ova vila je savršeno mesto za odmor.

Dekori i forme slika 1

Članak se nastavlja posle reklama

U potkrovlju kuće nalazi se kuhinja u ”ciganskom” stilu: upadljiva je neravna površina zida okrečena u azurnoplavo i stara kamena sudopera, iznad koje su belo-plave majolika pločice. Tavanične drvene grede su istaknute, zaštićene lakom i otkrivene pogledima. Stari sto prefarban je u plavu boju. Zavese na prozorima sašivene su od pamučne gaze.

Dekori i forme slika 2

Ulaz  je okrenut prema vrtu, a pod je obložen prelepim šestougaonim pločicama u stilu dvadesetih godina. U hodniku su aranžirane grane, lišće i ukrasne biljke. Drvenarija je obojena u svetloplavu boju. Iz ovoga hodnika, ulazi se u sve prostorije prizemlja.

Članak se nastavlja posle reklama

Dekori i forme slika 3

Kada se popnete uz mermerne stepenice, stižete do prostranog hodnika koji vodi u dnevni boravak. I ovde je pod obložen sivocrnim pločicama iz dvadesetih godina, koje se odlično slažu sa dvobojnim grafikama na zidu. Grafike predstavljaju slike karata za jednu staru francusku igru. Ispod je postavljena drvena ”sećija”.

Članak se nastavlja posle reklama

Dekori i forme slika 4

U dnevnom boravku je kamin iz 19. veka. Pod je obložen mermernim šestougaonim pločicama. Na sredini sobe je žuta garnitura i stari drveni sto. Nameštaj u ovoj prostoriji jarkih je boja, što je odličan kontrast svetlim zidovima.

Članak se nastavlja posle reklama

Dekori i forme slika 5

Kupatilo je uređeno u francuskom stilu u belim i lila bojama. Toalet je odvojen od dela za tuširanje. Lavabo, ogledalo i slavine su u stilu tridesetih godina.

Članak se nastavlja posle reklama

Dekori i forme slika 6

Kada je napravljena od livenog gvožđa, a iznad nje je zid obložen majolika pločicama, koje su i na podu toaleta. Ostatak prostorije obložen je običnim pločama veličine 20×20 cm. Zavesa za kadu visi na šipci konzolno okačenoj na zid. Drvenarija u kupatilu je bela.

Dekori i forme slika 7

Članak se nastavlja posle reklama

Spavaća soba uređena je veoma prefinjeno i jednostavno. Iznad kreveta je baldahin, prstenovima okačen o gvozdenu polukružnu šipku. Umesto tradicionalnog naslona za glavu, oslikan je interesantan grafički motiv.

Dekori i forme slika 8

U uglu spavaće sobe, nalazi se i deo za odmor i opuštanje, koji se sastoji od malog divana, bele fotelje i niskog stočića.

Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Anna Maria Eustachi
Foto: Andrea Vierucci