Dobre vibracije: Žuta boja u enterijeru

by | September 11, 2017

Žuta boja ne mora uvek da nam služi za akcentovanje pojedinih delova prostora ili razbijanje monotonije – ona može biti i odlična podloga i baza. Ukoliko želite da osvežite svoj dom i unesete u njega izvesnu količinu optimizma, svetlosti i radosti, žuta je logični izbor.

Ova boja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, i s njom ne možete igrati na sigurno – ili je volite ili vas iritira. Međutim, u pravim kombinacijama doneće samo pozitivne komentare na račun uređenja vašeg životnog prostora.

Što se tiče same psihologije boja, smatra se da žuta podstiče komunikaciju, ubrzava metabolizam, ali i da utiče na vedrinu i dobro raspoloženje jer asocira na sunce i letnje dane. To je vesela i topla boja, simbol uspeha i sreće.

Guliver/Thinkstock

Dnevni i radni prostor, bio on kućni ili poslovni, svakako će živnuti ako mu dodamo žute detalje. To može da bude tepih, pokoji jastučič, stolica, zid… U kojoj god količini uneli ovu boju, dinamika u prostoru i osećaj pozitivne energije u vazduhu je zagarantovan!

Dodatan efekat možete postići komodom ili bibliotekom žute boje. Zajedno sa šarenim koloritom koje nose same knjige, odradiće odličan posao – podići će raspoloženje i uneti dinamiku u prostor.

Činjenicu da se crna i žuta odlično slažu ne treba posebno naglašavati. Često imamo priliku da vidimo razne dobitne crno-žute kombinacije poznatih dizajnera enterijera, ali imajte na umu da žuta boja podjednako dobro ide i sa belom i sivom.

Oni koji vole koloritne prostore znaju da se žuta lepo kombinuje s plavom, ljubičastom i zelenom, ali dobrodošla je i u prostorijama u kojima dominira dezen drveta i opeke.
Žuta je prvi izbor ukoliko vašem prostoru nedostaje ‘ono nešto’ – i najtamniji elementi i tmurni enterijeri postaće mesto za sakupljanje energije i podsticanje na aktivnost.

Guliver7Thinkstock

Kuhinje s tamnijim frontovima poprimiće savremen izgled ukoliko ubacite nekoliko elemenata u žutoj boji koja blago prelazi u narandžastu.
Osim toga, možete se poigrati i s kuhinjskim aparatima, pa se tako npr. odlučite za žuti retro frižider, stolice ili detalje u ovoj boji.

Kupatilo je mesto za relaksaciju pa ne čudi što u njemu preovladavaju smirenije boje poput bledozelene ili morskoplave. Ako ste pak spremni da napravite iskorak i ovu prostoriju ispunite dobrim vibracijama, uvedite žutu kroz dekorativne pločice, aksesoare, ram za ogledalo, ormariće…

Žuta je odlična za predsoblja i, generalno, za manje prostore jer, poput bele, ima reflektujući efekat pa ih čini vizuelno većim.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs