Dominacija
07.04.2014 Dizajn

Dominacija svetlosti

Ovaj stan se prostire na 100 m² potkrovlja zgrade u predgrađu italijanskog grada Lucca. Dizajnirao ga je mladi stilista, naglašavajući igru boja i svetlosti. Dominantna je igra svetlosti u otvorenom prostoru pregrađenom samo nameštajem.

Svetle boje, neobična primena različitih materijala i svetlost koja u stan dopire preko malih prozora i najneobičnijih rasvetnih tela karakteristika su ovog interesantnog potkrovlja. Ukoliko volite osvetljene i jedinstveno uređene prostore, ovo je pravi izbor za vas.

Prostorije u ovom delu stana definisane su pozicijom nameštaja. Sa leve strane, u prvom planu se nalazi divan sa četiri sedeća mesta, a napravljen je od jarkožutog materijala otpornog na vatru. Dizajnirali su ga Alessandro Artizzu i Federica Saisi. Sa desne strane je lampa, kreacija Pierluigija Nicolina, napravljena u obliku 4 cevasta fleksibilna elementa od transparentnog metakrilata.

Dominacija slika 1

Crna fotelja skulptura Up 7 je u obliku stopala. Dizajnirao ju je Gaetano Pesce 1969. godine.

Dominacija slika 2

Kuhinja je od inox čelika koju je osmislio Paolo Incerpi. Karakteristični detalji u celoj kući su kaktusi u čeličnim ili zemljanim saksijama.

Dominacija slika 3

U centru dnevnog boravaka je kauč Cubista, delo Massima Morozzija. Sastavljen je iz više delova presvučenih rastegljivim materijalom, otpornim na vatru. Ispred njega je providni deo poda od stakla i čelika.

Gredice parketa postavljene su dijagonalno i premazane zaštitnim lakom na bazi vode. Između dva noseća zida postavljena je polukružna, kristalna ploča, koja je ujedno i šank. Ispred nje su barske stolice od aluminijuma, sa sedištima od kože.

U ovom stanu je interesantna igra svetlosti koja se najbolje vidi noću, zbog belih zidova, prozorčića i uglačanog parketa.

Dominacija slika 4

Zanimljive čaše su sa dinamičnim šarama u plavoj i žutoj boji, koje se kao osnovne boje, pored crvene,  pojavljuju i na drugim detaljima u stanu.

Dominacija slika 5

U trpezarijskom delu, nalazi se sto čija je gornja površina šarena. Oko njega su minimalističke čelične stolice u bojama koje se pojavljuju i na stolu.

Dominacija slika 6

 Upadljiv je i kolorit u kojem je uređen spavaći deo, odvojen od ostatka prostorija dugim hodnikom. Osnova kreveta, kojeg je dizajnirao Jasper Morrison, je od čelika, presvučen je tekstilom, a gredice sa unutrašnje strane napravljene su od bukve. Pepeljastoplavi ormarići sa fiokama nalaze se uz krevet.

Sa desne strane je neobična stolica Pylon Chair, koju je dizajnirao Tom Dixon. Stolica je napravljena od prelakiranog i isprepletenog gvožđa. U pozadini je stolica Juli od belog poliuretana i metala, delo Wernera Aissinglera.

U spavaćoj sobi nalaze se kaktusi u metalnim saksijama. I ovde, kao i u celom stanu, prozori su malih dimenzija poređani celom dužinom zida. Čeličnu lampu pored kreveta dizajnirao je Alvaro Siza.

Dominacija slika 7

Kupatilo je obloženo mermerom Calacatta, dok je lavabo izrađen od žutog mermera Siena.

Pripremila: Anna Marioa Eustachi
Foto: Andrea Vierucci
Tekst: Gabriella Bernasconi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije