Elementi prirode u enterijeru: Kako ih uklopiti na pravi način?

by | December 18, 2022

Prirodni elementi u enterijeru nisu samo trend, već i potreba – evo zbog čega

Znate kako studije pokazuju da izlazak u prirodu — čak i na manje od jednog minuta — može biti regenerativno i umirujuće? Sada zamislite da živite na otvorenom. Osim što nema buba, komaraca, opekotina od sunca i znojenja. Instant zen, zar ne? To je privlačnost ispunjavanja vašeg doma prirodnim materijalima.

Naučno je dokazano iznova i iznova da je provođenje vremena na otvorenom dobro za vaše mentalno zdravlje, imuni sistem i još mnogo toga. Unošenje neke od spoljašnjih elemenata u enterijer je  korisno za vaše blagostanje.

Stoga ne čudi da je završna obrada od drveta ili kamena veoma tražena i popularna u enterijeru 2023. Uključivanje organskih materijala i tekstura može učiniti da vaš prostor deluje umirujuće.

Drugim rečima, ovo je trend koji deluje prilično, uh, prirodno. Ako ste zainteresovani da unesete dozu smirenosti u svoj dom, imamo nekoliko načina da počnete.

 

Prirodni elementi u enterijeru:

 

Prirodni kamen

Prirodni kamen na vrhu liste želja mnogih vlasnika kuće. Bilo da je u pitanju granit, kvarc ili mermer, kamen donosi brušenu, teksturiranu dozu prirode u zatvorenom prostoru. On je jedan od statement elemenata dekora.Jedan od načina da napravite veliki  iskorak je instaliranje kvarcnih ploča u vašoj kuhinji.

Drvo

Regenerisano drvo – drvo koje je prerađeno iz prethodne strukture – u trendu je nekoliko godina. Izdržljivo je, jedinstveno, a opcije za njegovo korišćenje su prilično beskrajne. Oni mogu da se koriste kao podne obloge ili kao grede sa estetskom funkcijom. Hrast i cer su najupečatljiviji i slažu se dobro sa bilo kojim drugim materijalima.

Prirodna tekstura

Ratan je dominirao 70-im i 80-im, a zatim je nakratko pao u nemilost, ali danas ovaj materijal doživljava renesansu. Stuilisti preporučuju da se nameštaj od ratana koristi kao akcenat.

Ne previđajte detalje

Trik za negovanje kohezivnog prostora je u završnim detaljima. Prirodne elemente koristite u manjim količinama, kao akcente – tako će privući pažnju i postaviti utisak.


Katarzina Bialasiewitz/gettyimagesplus