Evo šta iz vaših rashladnih aparata može da vas ubije!

by | July 13, 2014
Evo šta iz vaših rashladnih aparata može da vas ubije

Iako se klima uređaji nameću tokom vrelih letnjih dana kao nešto bez čega se ne može, ipak treba da budete na oprezu i da posebno vodite računa o njihovoj higijeni. U suprotnom možete poprilično da ugrozite svoje zdravlje.

Usled paklenih vrućina koje slede tokom jula i avgusta, gotovo da ne postoji domaćinstvo koje neće zavisiti od klima uređaja.

Ipak, mnoga istraživanja potvrđuju da klima, ma koliko vas spašavala od pakla, nipošto nije vaš prijatelj. Štaviše, može da ima vrlo negativne posledice po vaše zdravlje ukoliko se ne čisti redovno.

Članak se nastavlja posle reklama

U klima uređajima žive mnoge bakterije i mikroorganizmi, a među njima se kao najopasnija izdvaja bakterija legionela koja može da bude čak i fatalna po život.

Klima uređaj

Klima uređaj

Ona se razvija i množi u uređajima koji se ne održavaju na pravi način, a simptomi legionarske bolesti koju izaziva ova bakterija su slabost, malaksalost, bolovi u mišićima, povećana telesna temperatura na čak 39 stepeni, kašalj, ali bez iskašljavanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Najugroženiji su ljudi koji imaju problema sa respiratornim organima, mala deca, hronični bolesnici, alkoholičari i starije osobe.

Oni izuzetno osetljivog i slabog zdravlja mogu čak i da umru od ove bolesti, ali ako se otkrije na vreme, u tom slučaju se uspešno leči antibioticima.

Članak se nastavlja posle reklama

Na drugom mestu po opasnosti koja vreba od klima uređaja nalazi se koksaki virus koji je sve rasprostranjeniji među ljudima.

Za ovaj specifični virus koji napada srce se veruje da je u velikoj meri povezan sa sve češćim korišćenjem klima uređaja, iako ova veza zapravo nikada nije u potpunosti dokazana.

Članak se nastavlja posle reklama
U klima uređajima žive mnoge bakterije i mikroorganizmi

U klima uređajima žive mnoge bakterije i mikroorganizmi

Ipak, klima uređaji su svakako pravo leglo zaraza koje vrebaju ukoliko redovno ne zovete servisera.

Članak se nastavlja posle reklama

Pravilno održavanje ovih veštačkih rashlađivača podrazumeva čišćenje na svakih godinu dana, a ukoliko živite u većem gradu i zagađenijoj sredini, onda održavanje podrazumeva čišćenje i do dva puta godišnje.

Time ćete svakako izbeći fatalne posledice po vaše zdravlje, ali i one “blaže”, podjednako nepoželjne, poput rinitisa, sinuzitisa, konjuktivitisa, upale pluća i uha, pa čak i pogoršanja astme, iritacije sluznice očiju, nosa i grla, kašlja, jakih glavobolja, umora i manjka koncentracije.

 Pravilno održavanje na svakih godinu dana

Pravilno održavanje na svakih godinu dana

Članak se nastavlja posle reklama

Dakle, slobodno se rashlađujte, ali pre nego što sledeći put upalite klimu, obavezno proverite datum njenog poslednjeg servisa. I imajte na umu da razlika između unutrašnje i spoljašnje temperature ne sme da bude veća od 6 stepeni.

Izvor: telegraf.rs


Tags: