Dom nad vodopadom vredan 25 miliona $: Frenk Lojd replika

by | September 24, 2023
Frenk Lojd replika

Raskošna kalifornijska rezidencija inspirisana Fallingwater-om ima dvostruko višu cenu od originalne. Ova Frenk Lojd replika nije nešto što se dva puta viđa.

Dom nad vodopadom vredan 25 miliona $: Frenk Lojd replika

Arhitektonske replike, od Bele kuće do razigranih rekreacija koje se nalaze niz Las Vegas Strip, nisu ništa novo. Stoga ne čudi što je vlasnik kuće koji je poštovao Frank Lloyd Wright-a imao za cilj da oponaša prepoznatljiv stil ikone arhitekte dok je dizajnirao svoj stan. Ali sa cenom nekoliko miliona dolara višom od najskuplje njegove imovine koja je do sada prodata — više nego duplo od procenjene cene. Da li ovo novouvršteno prebivalište u Kaliforniji od 25 miliona dolara, po uzoru na Fallingwater, vredi zaista ovoliko novca? Prema The Wall Street Journal, izgleda da se ova replika zaista može pohvaliti pogodnostima koje opravdavaju njegovu visoku cenu.

Članak se nastavlja posle reklama

Zavrite u raskošnu rezidenciju: Frenk Lojd replika

Za početak, dom ima ogroman otisak: Fallingwater se prostire na oko 860m2. Smešten je zu okviru raja kantri klubova, ova replika prostire sa na skoro 2500m2. Izgrađena 1988. za pokojnog programera, filantropa i većinskog vlasnika Ken Behring, koji je obožavao Frank Lloyd-a, The Wall Street Journal izveštava da su Bhering i njegova supruga platili 200.000 dolara za imanje i potrošili 9 miliona dolara da ga urede u stilu FLW-a. AD je obišao rezidenciju DAVNE 1989. Behring je angažovao arhitektu Doug Dahlin i dizajnera enterijera Steve Chase da stvore prostor sa brojnim vodenim elementima koji oduzimaju dah (među njima su ribnjak na više nivoa i vodopad u zatvorenom).

Joujou Chawla iz Compass-a, koji drži listu, veruje da kalifornijska lokacija kuće i raskošna okolina kantri kluba čine prebivalište vrednim tražene cene. „Vrh brda je jedinstven, ima veličanstven pogled od 360 stepeni“, kaže Čhawla za AD. „Nalazi se u fenomenalnoj, veoma ekskluzivnoj zajednici sa zatvorenim prostorom za golf terene koju je stvorio gospodin koji je izgradio ovu kuću. Behring je osnovao kantri klub Blackhawk i smestio ovu kuću sa sedam spavaćih soba na njenoj teritoriji.

Članak se nastavlja posle reklama

Dolazi sa vinskim podrumom od 10.000 boca, plesnom salom od 650m2 opremljenom luksuznim podovima od crnog granita i kristalnim lusterima (prvobitno dizajniranim za smeštaj Behringove kolekcije automobila), teniskim terenom, bazenom od gipsa u obliku lagune i dva jednosobna stana u posebnoj strukturi, među dugačkom listom ostalih pogodnosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Bhering je dao prioritet upotrebi vrhunskih materijala u izradi prebivališta, uključujući kvarc iz Idaho, kamene ploče iz Jute i brazilsku tikovinu. Wright je postao poznat po upotrebi inovativnih materijala, kao što su staklene cigle i betonski blokovi, za proizvodnju vrhunskih dizajna.

„To je trofejna imovina koja se pojavljuje jednom u generaciji“, kaže Chawla o domu. Dok bi neki mogli zameriti činjenicu da njegova cena prevazilazi originalni Fallingwater, drugi izgleda da vide vrednost u luksuznom domu jer je nekoliko zainteresovanih već zakazalo obilazak.

Članak se nastavlja posle reklama

Čarolija boja: Renovirani stan u Barseloni (casadesign.rs)


Miljana Momirović

AnnaDudek/GettyImagesPlus