IMPERATIV – DOBAR OSEĆAJ

by | October 15, 2021

 

Jean-Marie Massaud, priznati dizajner i arhitekta, rođen je 1966. godine u Tuluzu, Francuska. Pohađao je renomiranu Visoku nacionalnu školu industrijskog dizajna u Parizu. Kao čoveka koji voli promene, njegov dizajn odlikuju uvek drugačije forme i oblici, ali i tehnološke inovacije. On preferira ispitivanje postojećeg kako bi postigao napredak i pronašao rešenja za probleme savremenog čoveka. Nekoliko puta je imenovan za dizajnera godine, a radio je za brendove kao što su Cacharel, Lancome i Renault. Za kompaniju Offecct, Massaud je dizajnirao seriju Bond, sofu Easy Block, kao i linije nameštaja Airberg i Islands.

Zelena ostrva mogu se opisati kao otomani koji poseduju prostor za vegetaciju. Sedeći na njima, imate osećaj kao da sedite ispod drveta. Ključ je u tome da biljke budu neodvojivi deo nameštaja. “Biljke su ovde bile osnova od koje sam krenuo, jer volim njihove tonove, oblike i mirise. Dok sam dizajnirao ovaj nameštaj, pomislio sam kako bi bilo dobro da ljudi u nekom lobiju banke sede na otomanu dok je iznad njih drvo kokosa.”

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kada je reč o uređenju kupatila, sigurno ste čuli za liniju Axor Massaud, za koju je dizajner pronašao inspiraciju u prirodi. Zbog toga mlaz vode iz ovih slavina podseća na osvežavajuću snagu vodopada.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Članak se nastavlja posle reklama

Godine 2012, nezaobilazne i veoma upotrebljive režiserske stolice pojavile su se u novom obliku – reč je o modelu SeaX koje je Massaud uradio za Dedon, poznatog proizvođača outdoor nameštaja. Stolica je sklapajuća, sa pomalo robusnim metalnim profilima dopunjenim elementima od tikovine na rukonaslonima, koji su krajnje minimalistički dizajn učinili toplijim.

Članak se nastavlja posle reklama

U modelu Tigmi (proizvodi Dedon), Massaud je našao način da kauč napravi savršeno udobnim i estetski fascinantnim utočištem, koje će okupiti ljude da uživaju na otvorenom kao nikad pre. Ovaj jedinstveni komad nameštaja, ponikao na principima mikroarhitekture, korisnicima pruža osećaj da su istovremeno i napolju i unutra, podsećajući na relaksaciju u hladu. Tigmi, najudobniji komad nameštaja kako ga je Dedon opisao, ima dva reda jastuka – spoljašnji su prekriveni vodonepropusnom tkaninom, a oni na koje se seda izuzetno su meki i prijaju koži. Ovi jastuci se lako skidaju i lako održavaju.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Dizajnirajući za Coalesse Design Group, Massaud je težio da uravnoteži luksuz i funkcionalnost, te je kreirao fotelju koja može da bude i deo dnevnog boravka i deo kancelarije. Ekstremno udobna, ona predstavlja alternativno mesto za rad, razmišljanje i opuštanje. Poštujući principe ergonomije, ova fotelja ima podesiv naslon za glavu, a na tom delu je i jastuk, koji dolazi u više varijanti, pa korisnici mogu da biraju koji im najviše odgovara. Ispod radne površine, postavljene na rukonaslon, nalazi se mehanizam koji vam omogućava da je približite ili udaljite.


Tags: