Joerg Boner
17.04.2013 Dizajn

Joerg Boner: Romantični susret sofe i lampe

Švajcarski dizajner nameštaja Joerg Boner poznat je, osim po brojnim nagradama za dizajn, i po svom pomalo tradicionalnom pogledu na proces kreiranja proizvoda.

Joerg Boner je završio Školu dizajna u Bazelu, a 2001. godine osnovao firmu Jörg Boner productdesign u Cirihu. Od 2002. predaje na ECAL-u (Ecole cantonale d’art de Lausanne). Poznat je po brojnim nagradama i pomalo tradicionalnom pogledu na proces kreiranja predmeta. Njegov studio poznat je po dizajnu predmeta za enterijer. Za Bonera je proces nastanka nekog produkta podjednako važan kao i sam produkt, jer uključuje više ljudi koji se bave različitim vrstama posla. Po njegovom mišljenju, interesovanje za dizajn podstiče se kada se projekat stavi u određeni kontekst, u kojem se njegove osnove i svrha mogu artikulisati.

Dizajn sofa
Boner ceni skulpturalni aspekt dizajna. Njegov način rada podrazumeva pravljenje modela od papira kao sastavni deo procesa dizajna. Radi sa crtežima i šablonima, ručno pravljenim trodimenzionalnim modelima, koji se zatim, takođe ručno, prepravljaju i doteruju dok god se ne dobije željeni proizvod. Vođen instinktom, Boner je osmislio predivne predmete, poput lampe Lavin, ulične rasvete Axpo, stolice Wogg 42, stola Ajax, kreveta Ftan… stvarajući kod posmatrača osećaj da stvarnost može biti življa i magičnija nego što smo ikada pomišljali. Brojni Bonerovi proizvodi otkupljeni su za kolekcije dizajna. Jedna od njih je stolica Pof1, koja je u stalnoj kolekciji Viktorija i Albert muzeja u Londonu, a tu je i sto Ajax, koji se nalazi u MOMA u Njujorku.

Dresscode ormar
Za svoj garderober Dresscode dobio je IF zlatnu nagradu za dizajn Nemačke (2006), zatim Nagradu za dobar dizajn u Čikagu Athenaeum. Najznačajniju nagradu – Grand pri dizajna – dobio je 2011. godine, i to od sektora kulture Švedske. Iste godine je njegov proizvod Termos nagrađen kao najbolji dizajn u domaćinstvu 2011, od strane magazina Wallpaper.  www.joergboner.ch

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije