Kako da podelite prostor garsonjere na više celina bez građevinskih radova?

Eksperetski saveti kako da od manjeg napravite veće!

by | August 15, 2022
Ideje za pregrade za garsonjere

U maloj garsonjeri ili studio apartmanu možete se loše osećati i misliti da je nemoguće da oni izgledaju prostranije i da u sebi imaju zasebne celine. Ali ako se planira dobro i zna šta se želi vrlo je moguće transformisati svoj studio apartman na manje delove i to bez zidova. Predstavljamo vam 10 ideja za „pregrade“ koje će preobrazti vaš mali stan.

Polica za knjige

U zavisnosti od rasporeda vašeg stana, možete koristiti policu za knjige sa strane vašeg kreveta ili podnožja da biste napravili mali „kutak u spavaćoj sobi“. Na policu možete dodati knjige, ukrasne deokoracije i korpe za skladištenje – koje su odlične za sakrivanje predmeta koje ne želite nužno da budu izloženi. I same korpe izgledaju veoma simpatično na policama, što je dodatno plus! Ova polica će stvoriti razdvajanje koje će skoro sakriti vaš krevet i sigurno će učiniti da se to područje oseća kao da je sopstveno.

Kauč

Ovo rešenje je veoma jednostavno i ne zahteva nikakve radove niti veliko dodatno ulaganje. Jednostavno iskoristite nameštaj koji imate u vašem stanu tako da najbolje iskoristi prostor. U ovom slučaju, okrenite naslon kauča prema krevetu i na taj način kada ste na kauču i gledate televiziju, čitate knjigu ili zabavljate prijatelje, sigurno ćete zaboraviti da je prostor vaše spavaće sobe odmah iza vas.

Suvi gipsani zid

U pitanju je postavljanje pregradnog gipsane pregrade.  Važno je reći da ovo nije konstrukcioni zid i da se lako i postavlja i uklanja ali ako stan nije vaš ipak pitajte stanodavca šta misli o tome.
U studio apartmanu je velika razlika kada možete da budete u krevetu i ne morate da vidite deo svoje dnevne sobe ili obrnuto. Ovakav niski gipsani zid sugeriše vam kao da imate pravu sobu i pravi zid što u potpunosti menja postojeći prostor i osećaj u njemu.

Zabavni centar

Odlična pregrada za studio apartmane je vaš centar za zabavu ili TV stalak. Okrenite ga prema svom krevetu i ponovo stvorite tu privatnost za svoju spavaću sobu dok stvarate iluziju odvojenih prostora.

Trpezarijski sto

Još jedan sjajan način za kreiranje pregrade za studio apartman je postavljanje komada nameštaja koji će učiniti prelazak u drugi prostor/područje manje oštrim. Tamo gde je postavljen trpezarijski sto, vizuelno je mnogo je lakše preći u dnevnu sobu, nego u rešenju sa kaučom. Važno je napomenuti da vaš trpezarijski sto ne mora da bude veliki. Možete se odlučiti i za mnogo manji sto koji bi imao isti efekat.

Konzola sto

Verovatno ne biste pomislili da će konzolni sto biti dobra pregrada za studio apartman, ali videćete da i on čini dobar prelaz iz spavaće sobe u prostor dnevne sobe. Ako možete pronaći komad nameštaja koji bi pomogao da prostori pređu jedan u drugi, to će učiniti da mesto ne izgleda tako malo i zbijeno.

Barska kolica

Ova kolica su samo još jedan primer kako možete koristiti zanimljive komade da biste pomogli u tranziciji prostora. Da je kuhinja na drugom kraju ove barske kolica, to bi je definitivno učinilo odličnim prelaznim komadom.

Akcentne stolice

Da li vidite kako akcentne stolice na ovoj fotografiji zatvaraju prostor? To označava kraj tog prostora dnevne sobe. Iza tih stolica može biti vaša spavaća soba ili vaša kuhinja; a način na koji su te stolice postavljene bi omogućio da ono što se nalazi iza toga poteče.

Tepisi

Tepisi su još jedan odličan način da odvojite ili podelite prostor u vašem studio apartmanu jer jasno definišu prostor. Oni mogu da jasno definišu prostor dnevne sobe. Možete reći razliku između tog prostora i spavaće sobe. Takođe možete staviti veliki tepih ispod i oko kreveta da biste stvorili isti efekat.

Kuhinjsko ostrvo

U idealnom slučaju bismo želeli da imamo lepe visoke stolice na našem kuhinjskom ostrvu, ali ako nema dovoljno prostora u vašem stanu, zašto ne biste postavili kauč uz ostrvo. Na taj način ćete maksimalno iskoristiti preostali prostor u prostoriji. Takođe imajte na umu da ovo ostrvo ima malu platformu ili barijeru koja bi sprečila da se bilo šta prolije po kauču.

Nadam se da ste pronašli ideje koje će raditi za vaš studio apartman. Ako je ovo vaš prvi stan onda vas ne sprečava ništa da vremenom probate nekoliko rešenja i da nam javite kako se koje u praksi pokazalo.