Život na krovu grada

by | May 25, 2014
Na krovu grada

Posetili smo minimalistički uređen luksuzni salonski stan u centru Novoga Sada. Enterijerom dominiraju neutralne boje, a posebno je zanimljiv spušteni plafon.

Na poslednjem spratu zgrade “Zoned građevinara”, na Bulevaru oslobođenja 88, u Novom Sadu nalazi se ovaj ekskluzivni stambeni prostor površine od 240 m². Projekat zgrade izradio je tim “Zoned građevinar” projektnog biroa čija je osnovna delatnost investicija i izgradnja stambenih i poslovnih objekata.

Dizajnerka enterijera stana je arhitekta Aleksandra Ðipanov. Celokupni prostor modernistički je uređen i minimalistički opremljen najsavremenijim tehničkim uređajima. Prostorije dnevnog boravka, radnog dela, trpezarije, kuhinje i ulaznog hodnika povezane su u jednu celinu bez pregradnih zidova. Zasebnu celinu čini spavaća soba sa kupatilom i garderoberom.

U celom stanu dominiraju neutralne nijanse sa ponekim akcentom plave boje.

Na krovu grada slika 1

U dnevnom boravku, pored udobne kožne garniture Ital Sofe, Samsung plazma televizora, nalaze se i stolovi i komode izrađeni po narudžbini. Dobra osunčanost i veličanstven pogled obezbeđen je prozorima koji se pružaju celom dužinom zida, od poda do plafona.

Terasa se pruža celokupnim obimom stana koji je popločan kvadratnim, granitnim krem boje pločicama uvezenim iz Italije.

Na krovu grada slika 2

Trpezarijski i kuhinjski deo odvojeni su malim šankom sa dve barske stolice presvučene kožom.

Unutar gornje šank-ploče postavljene su dve neonske sijalice, a preko njih ispeskarena staklena ploča. Dominantan funkcionalni, ali i estetski element, jeste aspiratorska cev.

Na krovu grada slika 4

Svi tehnički uređaji ugrađeni su u kuhinjske elemente, što doprinosi funkcionalnosti ovog prostora. Trpezarijski sto ima staklenu ploču, a okružuje ga 6 stolica obloženih kožom iz Caligarisa.

Na krovu grada slika 3

Na slici se vidi drugi deo dnevnog boravka sa garniturom izrađenom od ratana. Jastuci i presvlake izrađeni su od pamuka i njime napunjeni.

Na zid naspram prozora, i u trpezariji kao i u dnevnom boravku, postavljena je dugačka slika, ulje na platnu, sa dominantnom plavom bojom koja razbija neutralnne nijanse ostalih elemenata. Zanimljiv efekat na plafonu čini igra različitih visina spuštenog plafona.

Na krovu grada slika 5

Spavaća soba i kupatilo u ovom stanu čine jednu celinu.

Na krovu grada slika 6

Kupatilo od spavaće sobe nije odvojeno zidom već je razdvojeno dvokrilnim kliznim vratima od pleksiglasa koji propušta svetlost i siluete između ove dve prostorije.

Zanimljiva igra oblika pojavljuje se na plafonu, i u kupatilu i u spavaćoj sobi. Oblik i boja spuštenog plafona sa ugradnim sijalicama prate funkciju u prostoriji. U duhu minimalizma, u spavaćoj sobi, kao jedini komadi nameštaja naspram zida koji je celom dužinom u prozorima, postavljeni su komoda i dugačko ogledalo iznad nje.

Na krovu grada slika 7

U ugao prostranog kupatila postavljena je đakuzi kada. Plava boja pojavljuje se kako na plafonu tako i na drvenim elementima i borduri u kupatilu.

Pod celog stana obložen je granitnim pločicama, dok su zidovi obloženi štuk gipsom.

Tekst: Brava Casa
Foto: Marko Cvetković, Studio Indigo