Igra oblika, boja i dekoracija

by | June 4, 2014
Poker oblika

Četiri pobedničke kombinacije stolova i tanjira. Od čistih formi i neutralnih tonova nastala je nova radost ”bojenja” života. Od ležernog crno-belog do maštovitog miksa tradicije i modernog života.

Sto Vega 1, sa staklenom površinom, kombinovan je sa stolicama Janet, sve iz programa Sintesi (180×90 cm). Nižu vazu Takemi, izrađenu od belog lakiranog aluminijuma, dizajnirala je Takemi Kaga za kolekciju Fiori Chiari (Milano Office), dok je druga, u obliku flaše, od crvene keramike (Coin).

Na zidu ove prostorije su četri panela koji spojeni čine fotografiju dvoseda  dizajnerke Deborahe Bowness. Na manjoj fotografiji na stolu, koji prati stil prostorije u koju je smešten, postavljeni su snežnobeli tanjiri. Odozgo ka dole: tanjir za voće My Table od belog porcelana, dizajn Antonija Citterija za Guzzini, šoljica za kafu Festa in Tavola Andree Fontebasso. Plitki tanjirić Anmut (Villeroy&Bosh) ima čipkastu borduru; pored njega nalaze se čaša Time Square proizvođača IVV i tanjir KU Alessija, dizajnera Toja Ita.

Poker oblika slika 2

Tanjir za voće sa kineskim motivima pripada kolekciji After the Willow Pattern, koju je osmislio Robert Dowson za Wedgewood. Ispod njega vidimo veći tanjir Anmut od Villeroy&Bocha. U dnu fotografije je tanjir za serviranje Formasaturno Mondi originalne forme izrađen od bone china porcelana (Michielotto). Escajg nežnih linija pod nazivom Bamboo proizvodi Sambonet. Male salvete na pruge iz kolekcije Cross Set Breakfast mogu da se kupe kod Entratalibera.

Sto Prado je čelične konstrukcije i staklne površine. Dizajnirao ga je Studio 28 za Ciacci Kreaty. Stolice su Vela metalne konstrukcije i presvučene crnom kožom. Na stolu se nalaze posuda od keramike Riga+PD Rossane Orlandi i lakirana crna kutija Birmana Orissa. Zid je dekorisan manifestom L’Affiche.

Poker oblika slika 3

Vidimo sto koji odiše radošću, pre svega zbog tanjira u veselim bojama. Odozgo ka dole: jednobojni veći i manji plitki tanjiri Margherita, jedan sa rubnom šarom od platine, drugi sa kaleidoskopskim motivima – reč je o originalnom servisu koji je kreirala Rosita Missoni.

Čaša na nožicu od crvenog stakla može da se nađe u prodaji kod Rossane Orlandi. Tanjiri Wonderful World Red, u obliku cveta, sačinjeni su od finog kineskog porcelana, a rađeni su u tri dimenzije – veliki, srednji i mali za šoljicu za kafu (Villeroy&Boch). Na narandžasti porcelanski tanjir za posluženje Colors (Andrea Fontebasso 1760) postavljen je takođe porcelanski tanjirić Festa in Tavola iz istoimene dizajnerske kuće.

Poker oblika slika 4

Prepoznatljivi su po stilizovanim cvetovima. Escajg Q Noir Samboneta možete bez problema da perete u mašini za pranje sudova. Na samom dnu poređani su, od najmanjeg ka najvećem – mali tanjir od Limogesa sa zlatnom bordurom Presentation Arc en Ciel Fucsia – Haviland&Parlon, tanjir Rossane Orlandi i tanjir Wonderful World – Villeroy&Boch.

Vidimo odlično osvetljenu trpezariju kojom dominira sto na razvlačenje Convivo 1 od tamnog hrasta koji su dizajnirali Marconato i Zappa za Porada (140×185 cm, 230×90 cm). Siva stolica Quadria, koja je u prvom planu, osmislio je Muro Lipparini (Atelier Misuraemme).

Poker oblika slika 5

Druge dve stolice iz kolekcije Poker (Berloni) sačinjene su od hrastovine. Na podu, do samog zida, postavljen je tepih Checkerboard – Tappeticontemporanei (174×238 cm). Za osvetljenje prostorije tu je podna lampa Kelvin F Antonija Citterija za Flos. Na stolu vidimo tanjirić od lakiranog drveta crvene boje Tomita Kimure za B&B Store.

Sto je dekorisan serijom Black Forest Dibberna, inspirisanom orijentom. Odozgo ka dole: porcelansku čašu na pruge Riga verticale dizajnirala je Rosaria Rattin za Isi. Na crnom tanjiru Wonderful World Black (Villeroy&Bosh) od finog porcelana naslagani su desertni tanjir Vera Wong Lace (Wedgewood) i tanjirić za šoljicu za kafu Wonderful World Black (Villeroy&Boch).

Poker oblika slika 6

Pored crnog escajga Zani&Zani (set od 4 komada) vidimo tanjir u obliku cveta Wonderful World Black i činijicu Biarritz – Laboratorio Pesaro, ispod je Isijev tanjirić za hleb Delaunay. U samom dnu, na belom plitkom tanjiru KU, delo dizajnera Toja Ita za Alessi, vidimo četvrtasti tanjir Black&White (Rose e Tulipani).

Poker oblika slika 8

Sto Sushi je pravougaonog oblika od aluminijuma i izbeljenog hrasta (Bartoli Design, Kristalia). Dostupan je u 18 veličina, a ovaj na fotografiji je dimenzija 177×90 cm. Upotpunjavaju ga stolice koje mogu da se koriste i za sedenje u bašti, u beloj i crnoj boji. Vaze sa kineskim slovima i čajnik od drveta prelakiran u crno dizajnirao je Tomito Kimura (B&B Store) dok je posuda za jaja Gemini ideja Mikaela Dorfel (za Mono).

Poker oblika slika 7

Abažur od aluminijuma Harmonika može da se nađe u Ikei. Prolećne boje dominiraju na “cvetnom” stolu koji vidimo iznad. Odozgo ka dole: porcelanski tanjir The Coromandel (Haviland&Parlon za Lomoges) i stakleni poslužavnik Mariposa – IVV. Zelena činijica je proizvođača Rossarije Rattin za Isi. Na “old fashion” tanjiru Dog Rose Plate, iz serije After Landscape Pattern, koju je osmislio Robert Dowson (Wedgwood), vidimo kristalnu čašu Mosaique di Baccarat u boji ametista.

Escajg Troia napravljen je od kovanog srebra (Pampaloni). Na dubokom tanjiru u obliku lista iscrtano je nekoliko dugačkih i tankih listova (Palm Garden od Villeroy&Boch); u istom stilu je urađen i plitki tanjir Salom Mondi (Micchielotti, prečnika 21 cm).

Porcelanski tanjir GGT RI Hereda ukrašen je ručno naslikanim cvetovima. Ispod njega stoji porcelanska posudica za umake Limoges The Coromandel (Haviland&Parlon).

Priredila Lorenza Iudica
Foto Benedatta Spinelli