Ponovno pronađeni raj

by | April 11, 2018
Virtuelni vrt

U ovom virtuelnom vrtu vlada retko opuštajuća atmosfera. Neobičnim kombinacijama nameštaja, detalja i crteža traga se za novim idejama u uređenju prostora.

Produženi ležaj

Na produženoj fotelji Air (Flexform), koju je dizajnirao Antonio Citterio, nalaze se prekrivač Francesco (Missoni Home) i jastuci sa pamučnim navlakama Ashlin (Romo). Stolica Inout 21T, dizajnerke Paole Navone, izrađena je od pocinkovanog gvožđa, dok su delovi za sedenje i naslon od tikovine.

Članak se nastavlja posle reklama

Na njoj je ptičica od drveta, delo umetnice Kjell Landfors iz galerije Luisa Delle Piane iz Milana, dok je iza stolice lopta od kože Amodomio. Na zidu je okačen LCD televizor, proizvođača Amstrada. Crtež stilizovanog drveta na zidu, kao i svi ostali crteži u ovom poglavlju, dela su Anne Godeassi.

Stolice

Stolice za vrt Tebe, iz linije Wicker (Emu), izrađene su od aluminijuma i kompletno su presvučene sintetičkim ručno rađenim tračicama. Veštačka jabuka iz galerije Hutong reprodukcija je kineskog proizvoda iz pedesetih godina.

Članak se nastavlja posle reklama

Baštenska klupica New Bench, iz kolekcije Net-Work, izrađena od tikovog drveta i tapacirana mekim jastukom, a delo je dizajnera Rodolfa Dordona. Na podu su kutije sa poklopcima od cinka Siarco i keramička vaza Bouchard (Amodomio). Lampa Uto (Foscarini) napravljena je od silikonske gume sa zaštitom od polikarbonata, te je adekvatna i za upotrebu na otvorenom prostoru. Izrađuje se još u žutoj i narandžastoj boji.

Viseća lampa

Članak se nastavlja posle reklama

Viseću lampu Football Lamp, oslonjenu na pod sa leve strane, dizajnirao je Piet Hein Eek. Stolica od lakiranog drveta iz kolekcije New Antiques (Cappellini) dizajnerskog studija Marcela Wandersa dostupna je i u beloj boji, kao i u verziji sa rukohvatima.

Sto od pocinkovanog gvožđa Verbena pogodan je za otvorene prostore i takođe je dostupan u nekoliko boja i dimenzija. Na njemu vidimo lavabo prečnika 40 cm od lakirane keramike iz serije Viaggio in Oriente (Nito Arredamenti).

Članak se nastavlja posle reklama

Skulptura na stolu u obliku kokoške je iz galerije Luisa Delle Piane, dok je druga, Arca, od mesinga, i delo je Marcella Chiarenza. Ispod stola nalazi se replika ručno oslikane posude od mlevenog i presovanog papira iz Kine s kraja 9. veka (Hutong Gallery). Na zid je okačena vitrina od cinka dimenzija 80x30x30 cm, proizvođača Siarco.

Merdevine

Članak se nastavlja posle reklama

Pored merdevina od kestenovog drveta (250 cm, Understate) vidimo stočić Yard, prečnika 48,5 cm sa nogarama i pločom od tamnog hrastovog drveta. Dizajnirao ga je Paolo Piva (Poliform), a postoje i alternativne verzije – sa metalnom konstrukcijom i kvadratnom pločom različite finalne obrade drveta.

Na površini stola je skulptura drveta od srebra (Michell De Lucchi, De Vecchi). Presvlaka na pruge daje karakterističan izgled fotelji Cross sa nosećom konstrukcijom od hromiranog čelika, dimenzija 66x85x80 cm, dizajnerskog studija Project.

Lampa Viscontea je reprodukcija legendarnog komada iz 1960. godine, braće Achille i Pier Giacomo Castiglionija, ponovo proizvedena prošle godine. Abažur prečnika 68 cm napravljen je od sintetičkog materijala “cocoon” koji je zategnut preko lakog metalnog razboja. Ova lampa obezbeđuje prijatnu i diskretnu svetlost u prostoru.

Članak se nastavlja posle reklama

Tabure

S leve strane postavljena su dva stočića Oak Table Module sa pločom od punog hrastovog drveta i zaobljenim nogarama dimenzija 167x38x28 cm i 75x38x28 cm, delo Jaspera Morrisona (Cappellini). Na pločama je vaza od drveta, izrađena tehnikom koja se nekada davno koristila na afričkom kontinentu (Paolo Lattuada).

Lampa Basica idejno je rešenje Santiaga Roqueta (Santa&Cole) sa strukturom od brezovog drveta, bazom od bronze i abažurom od šivenog kartona.

Članak se nastavlja posle reklama

Tabure Easy, dimenzija 110x110x35 cm, dizajnera Enric a Cesana (Busnelli) sadrži punjenje od fiberlateksa i tekstilnu presvlaku zelene boje.  Tu je i čiviluk od bukovog drveta, delo dizajnerke Patrizie Bertolini, i lampa od presovanog i oslikanog papira (Amodomio).

Mini stolica

Na slici je mini-stolica od neobrađenog drveta, kakvu su pravili stari sicilijanski majstori, iz galerije Luisa Delle Piane, kao i stočić Emotion od savijenog laminata sa bronzanom pločom, tretiran prirodnim voskom, dizajnera Enrica Cesana (Busnelli).

Članak se nastavlja posle reklama

Ovaj komad nameštaja dostupan je u raznim dimenzijama i sa delovima od drugačijih materijala – ploča, na primer, može da bude od mermera. Privlačna fotelja Daisy (Poltrona Frausa) ima konstrukciju od čelika, punjenje od poliuretana, dok je sedalni jastuk od guščjeg perja.

Na zidu su postavljeni elementi biblioteke Libre, Massima Marianija (Targa Italia), koji nude razne mogućnosti kombinovanja. U ovom slučaju, to su dva elementa od hrastovog drveta boje wenge i jedan pravougaoni deo od brušenog aluminijuma. Dostupni su i elementi od izbeljenog lakiranog hrastovog drveta. U unutrašnjosti pravougaonika postavljene su posude za čaj iz galerije Luisa Delle Piane.

Priredila: Alessandra Laudati
Foto: Benedetta Spinelli

Članak se nastavlja posle reklama