Predstavljen Tesla Model X terenac

by | 30 septembra, 2015

Tri godine posle prve najave, svet se upoznao s novim električnim automobilom Tesla Motorsa. Predstavljen je terenac Model X, koji će svima koji to mogu sebi priuštiti dati još više prostora i luksuza, a uz to, i visoku garanciju sigurnosti na drumu. No, to nije sve. Model X ima i zadnja vrata koja se šire poput sokolovih krila. Nalik na Delorian iz “Povratka u budućnost”, koji smo oduvek svi želeli da imamo.

Kako je zagađenje okoline sada vruća tema koja bi se mogla spominjati sve više, između ostalog, i sa skretanjem pažnje na priče poput one povezane s Volkswagenom, Tesla Motors dobio je zgodan termin za predstavljanje manje opasnog vozila za kvalitetu zraka koji udišemo. Svet se upoznao s novim Teslinim automobilom na električni pogon, terencem naziva Model X, koji je došao na svet tri godine posle prve najave CEO-a Elona Muska šta se sprema. Trebalo je vremena, ali automobil je sada tu, luksuzan, siguran – i skup.

Cene Teslinog prvog električnog terenca kretat će se od 132.000 američkih dolara prema većim iznosima, koje se će trebati izdvojiti za naprednije verzije novog vozila. Svaki Model X će, međutim, imati i zajednička obeležja. Biće prostran, s mogućnošću da u automobil stane sedmoro ljudi, imaće praktično rešenje za upravljanje na kontrolnoj tabli, a kako bi vozači i saputnici osetili raskoš kakvu povezujemo s Teslinim vozilima, tu je i novi pročišćivač vazduha. Po Muskovim rečima na predstavljanju, kvalitet vazduha s njim će biti jednaka onoj u dvorani za operacije u bolnicama.

Model X donosi i prilagodbu na potencijalno opasne uslove tokom vožnje, sa sistemom kočenja u kriznoj situaciji koji će vozaču i saputnicima omogućiti da se osećaju što sigurnije i u nesigurnim situacijama. Ako je u blizini pretnja na cesti, opasnost će zabeležiti senzori i radar koji će poslužiti za upozorenje da je potreban veći oprez… I nešto manja brzina.

Ljubitelje brze vožnje mogao bi osobito privući napredni model novog terenca, koji ima oznaku P90D. Imaće veće ubrzanje, s postizanjem brzine od 97 kilometara na sat za 3,2 sekunde, a dok se akumulator ne isprazni njime će se moći preći udaljenost od malo više od 400 kilometara.

Posebnost Teslinog električnog terenca bit će otvaranje zadnjih vrata na vozilu, koja će se raširiti poput krila, s rasponom uporedivim s pticom veličine sokola. Ako se pitate je li to dovoljno sigurno s obzirom na to da bi na parkiralištu moglo nedostajati mesta za takve akrobacije, Model X pomaže da sve prođe bez ogrebotina, s izračunavanjem najboljeg ugla pod kojim se vrata mogu otvoriti kako ne bi došla u kontakt sa susjednim vozilom ili drugim objektom.

Cena nije mala, ali zainteresovanih kupaca ne nedostaje. Prvi vlasnici već su dobili ključ u ruke posle predstavljanja, a dosadašnje narudžbe stvorile su red od 25.000 ljudi koji čekaju svoj Model X, što će značiti osam do 12 meseci čekanja na isporuku za kupce koji tek šalju svoju narudžbu.

Iza Modela X, u Tesla Motorsu okrenuće se novim izazovima. Cilj će biti dolazak do što veće kilometraže sa što manje punjenja, s mogućnošću prelaza do približno 1000 kilometara dok automobil ne ostane bez električnog “goriva”. Elon Musk je za ostvarenje takvoga plana zacrtao najkasnije 2017. godinu, a pored toga, spomenuo je i potpuno automatsku vožnju u roku od otprilike tri godine. Previše ili premalo ambiciozno? Za Model X je trebalo vremena, videćemo hoće li biti tako i s najavljenim novim projektima.

Izvor: Netokracija.com