Pruge u domu: Povucite crtu!

by | May 9, 2018

Pruge ne moraju da budu deo isključivo morskih dekoracija, jer imaju mnogo lica koja će vas oduševiti. Dvobojne, višebojne ili cik-cak, svejedno je dok god krase vašu omiljenu prostoriju.
Ako neko prekorači crtu, budite sigurni da će druga strana povući crtu i neće joj više dozvoliti takvo ponašanje. Linije nisu oblikovale samo naše ponašanje, nego i umetnost. Tako se pop art, pravac iz 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, zasniva upravo na moći linija i njihovog pozicioniranja kako bi se stvorio utisak pokreta.

PROČITAJTE I… Minimalizam: Manje je više!
Istu ulogu linije imaju i u uređenju enterijera, jer ako znate da ih koristite one mogu vizuelno da produže, prošire ili povise vaš životni prostor. Osim toga, unesete li malo pruga u svoj dom, on će se delovati življe i energičnije, jer pruge ostavljaju utisak dinamike, pa nije čudno što su toliko omiljene u uređenju enterijera. Izgled koji ćete postići korištenjem pruga, najviše zavisi od vrste pruga koju odaberete, što nije nimalo lak zadatak.

Foto: Guliver/Thinkstock

Članak se nastavlja posle reklama

Pruge u domu: Važno je znati

Smer pružanja, boja, debljina, ali i arhitektonska rešenja u stanu i te kako mogu da utiču na konačni utisak. Jedan od omiljenih trendova je oslikavanje zidova prugama. To možete učiniti klasičnom bojom ili postavljanjem prugaste tapete. Vertikalne i tanke pruge izdužuju prostor i čine ga vizualno višim, dok debele i horizontalne pruge na neki način čine prostor vizualno manjim, ali ga mogu i produbiti. Izuzetak je ako se odlučite na samo jednu prugu kao akcent.

PROČITAJTE I… Uredite maštovito svoj dom
Pruge vode pogled u smeru u kojem vi želite – vertikalnom ili horizontalnom, sve u zavisnosti od toga kako su pozicionirane, a baš zbog mogućnosti da transformišu prostor, mnogi zaziru od njih jer veruju da pogrešiti. Spadate li u tu grupu, prugama išarajte neku manju prostoriju poput radnog prostora, degažmana ili kupatila.
Veoma je važno odabrati prave pruge za svoj prostor, ali i pravu kombinaciju boja. Najpopularnije su pruge na beloj podlozi, jer bela boja proširuje prostor, ali istovremeno omogućava drugoj boji da dođe do izražaja, za razliku od situacije kada želite pruge u svim duginim bojama. Pruge zato uvek treba da budu detalj, jer ako ih ima na svakom komadu nameštaja i dekoraciji učiniće prostor haotičnim.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

Članak se nastavlja posle reklama

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs