Remek-dela starih majstora dizajna I

by | 6 decembra, 2013
Kartonska fotelja

Na proletos održanom sajmu nameštaja u Milanu predstavljeni su radovi starih majstora dizajna. Mora se priznati da su njihove stolice prava remek-dela, doduše neka više a neke manje – na uštrb udobnosti i funkcionalnosti.

Đio Ponti: Superleggera (1957)

Đio Ponti, čuveni italijanski dizajner, arhitekta, pisac i urednik, bio je razigrani, duhovit i šarmantan genije nepodložan indoktrinacijama.

Rukovodio se idejom o lakoći i zastupao gledište da stvari ne treba previše vagati ni u jednom smislu. Kolekcijom ‘Superleggera’ iz 1957. godine Ponti je uspeo da sažme i materijalizuje svoju dizajnersko-filozofsku misao, a jedan od rezultata njegovog dugogodišnjeg rada jeste ova lagana stolica rafiniranog dizajna, koju je moguće podići jednim prstom.

Njene noge su konusnog oblika sa trouglastog presekom i suženjima na krajevima, što im daje maksimalnu stukturalnu efikasnost, a naslon omogućava potpunu stabilnost i udobnost prilikom sedenja.

Superleggera stolica

Ajlin Grej: Transat (1925-1930)

Stolica Transat dizajnerke Ajlin Grej, sa drvenom konstrukcijom i tkaninom zahvalne boje i teksture, nastala je kasnih 20-ih godina prošlog veka.

Kako kažu njeni saradnici, dizajnerka je bila okupirana „novim načinom izražavanja“ karakterističnim za vreme u kojem je živela, više nego trendovima masovne produkcije.

Transat, što je skraćeno od „transatlantski“, jeste stolica na rasklapanje koju je dizajneraka prenela sa plaža u kuće i stanove, načinivši je tako zanimljivim komadom nameštaja. Izrađuje se još u kombinaciji drveta i raznih vrsta prirodne kože.

Stolica Transat

Paulo Mendes da Rocha: Paulistano (1957)

Paulistano, kao i Transat, predstavlja rad koji ide u korak sa najprogresivnijom estetikom svog vremena, ali iznad svega je interesovanje za civilizovan ljudski život.

Kolekcija je prvobitno dizajnirana za atletski klub Sao Paula, a njenu strukturu čini ispresavijana tanka čelična šipka umotana u kožu ili platno.

Stolicu je osmislio brazilski arhitekta Paulo Mendes da Rocha i ona otelotvorava njegovog verovanje u „poniznost osnovnih stvari“.

Istovremeno, stolica koketira sa dozom brazilske razmetljivosti i luksuza, i veoma je udobna.

Paulistano stolica

Frenk Geri: Eksperimentalne oštrice kartonske fotelje (1979-82)

Fotelja izrađena od kartona predstavlja ideju koja je istovremeno jednostavna i neverovatna.

Američki arhitekta je pri izradi ove kartonske fotelje koristio više slojeva kartona kako bi stvorio čupave, udobne „zveri“ koje koje danas na aukcijama dostižu velike sume.

Zanimljivo je da su fotelje u celosti napravljene od jednog materijala, a izgledaju kao isklesane u velikoj drvenoj gromadi, bez tapacirunga i svega što je uobičajeno za većinu fotelja.

Frenk Geri stolica

Marsel Vanders: Žičana stolica (1996)

Žičana stolica koju je dizajnirao Marsel Vanders za holandsku kompaniju Droog, izrađena je od kanapa impregniranog epoksidnom smolom, tako da je ona stabilna i lagana.

Delom je izrađena ručno, a delom fabrički, pomoću hemijskih sredstava kao što su aramidna i ugljenična vlakna.

Iako svojim nadrealističkim dizajnom deluje krhko, stolica je zapravo veoma čvrsta.

 Žičana stolica

Izvor: theguardian.com