Kina
23.04.2014 Dizajn

Dizajn sa dalekog istoka

Vesele boje i veliki cvetovi. Trideset godina posle Mao Cedunga u modi je narodni stil Nebeske imperije. Dekorisanje ambijenta fantazijom u stilu Dalekog istoka i – zašto da ne – vid zabave.

Delimično skriven lusterima od pirinčanog papira (Ris, Ikea, prečnik 60 cm), zid krasi portret Mao Cedunga, koji je uradio Andy Warhol ( L’Affiche). Tabure presvučen mozaikom dizajnirao je Marcel Wanders (Bisazza, keramičke zidne i podne obloge).

Kauč Tufty-Time (Patricia Urquiola za B&B Italia) sastoji se iz dva dela – narandžastog i crvenog. Ukupna dužina kauča na rasklapanje je 320 cm. Jastuci sa crvenim crtežom su iz Ikee, dok su oni na svetlijem delu Wandersovi (B&B Italia). Na prekrivaču Vintage Tricot (Mastro Raphael) vidimo kontrastne boje, a cvetove i lišće u jarkim bojama na tepihu Crochet (Patricia Urquiola za Paolu Lenti).

Crni stočić Digitable napravljen je od metala (B&B Italia). Tamnocrveni stočić News 08 (Paolo Navone, Gervasoni) je od lakiranog novinskog papira sa sjajnom crnom površinom.

Kina slika 1

Na stranici pored, zid je prekriven mozaikom Opus Romano (vel. pločice 1,2×1,2 cm) serija Summerflowers (Marco Braga, Bisazza). Pod imenom Nuvola Rossa (crveni oblak) u inat belom lakiranom jasenu od kojeg je sačinjena, vidimo rasklopivu biblioteku Vica Magistrettija (Cassina, 110×39,5×192 cm).

Na najvišoj polici sleva nadesno, stoji staklena vaza La Murrina, mala lampa za sto sa krilima (Lucellino – Ingo Maurer) i lakirana crvena posuda za pirinač (Yaky). Ispod, bokal od tirkizne keramike (Gervasoni), antički tanjiri i posudice (Blu Cina), crvena vaza La Murrina, velike šolje (Archive Collection, Wedgwood).

Na pretposlednjoj polici složena je prostirka Donna od češljane sirove vune boje senfa (40×180 cm, Rosenthal Home Designs), posuda sa salatu Spring Green (Wedgwood), posudica antičkoroze boje (Blu Cina), tirkizni keramički svećnjak za tri sveće (Gervasoni). Sasvim dole, tirkizni tanjir od porcelana sa visokim bordurama i svećnjak od raku keramike (Gervasoni), stolnjaci i salvete (120% Lino), antička vaza sa poklopcem od drveta (Blu Cina).

Kina slika 2

Na ovoj fotografiji, na tabureu ukrašenom mozaikom (Marcel Wanders, Bisazza) postavljene su antička plava kineska vaza i žuta vaza od porcelana sa belom unutrašnjošću – dva nova modela Blu Cina. Skulptura sove od muranskog stakla ručno je pravljena i dekorisana je kockicama (La Murrina), u tipično muranskom stilu dekoracije.

Kina slika 3

Pozadina kreveta urađena je od češljane, sirove vune (Softwall, B&B Italia, 100×190 cm). Od koralnocrvenog lana sa bordurama boje krede sašiven je komplet posteljine za bračni krevet (Mastro Raphael, iznad i ispod sa dva jastuka). Jastuci sa motivima kineskih pozorišnih plakata iz pedesetih godina prošlog veka mogu da se nađu u L’Affiche.

Prekrivač Bubble boje senfa (Rosental House Designs) sačinjen je od ručno tkanog lana. Na drugoj strani pozadina je presvučena tekstilom Oaktree (Chivasso, Jab). Reč je o karakterističnim otiscima na sirovoj viskozi, poliesteru i lanu (visina 135 cm).

Kina slika 4

Merdevine od lakiranog bambusa u mat beloj boji visoke su 2 m (Urshi). Bade mantili i meki peškiri od debljeg frotira su iz kolekcije Femme (Carrara), ciklama peškir Ungaro ukrašen je vezenim bordurama. Na klupi Bench od jasena sa pločom od trešnje (Hans Wegner za Mc Selvini), nalazi se osmougaona crna lakirana posuda Bambolo sa poklopcem, stara drvena lakirana kutija sa bravicom (Yaky), peškiri Carrara i tirkizni prekrivač sa resama (Etro Home Collection).

Fotelju Harp Chair dizajnirao je Jorgena Hovelskova 1963. godine od crnog lakiranog jasena sa zategnutim kanapima (Mc Selvini). Abažur lusteri BPL dizajnirao je Camille Diedrich (Rotaliana, prečnik 65 cm).

Kina slika 5

Tačkasti dizajn pozadine sačinjen od mozaičkih pločica Bisazza keramike krasi šporet od inoksa (Smeg, model CS71, L70 cm). Na šporetu vidimo crni vok sa drvenim ručkama (Ikea). Ogledalo u obliku ptice (Taylor Bird, Driade) sačinjeno je od inox sjajnog čelika.

U stilu pedesetih godina prošlog veka je roza mašina za pranje sudova (model BLV1, Smega, nivo A, dostupna u osam različitih boja). Iznad, s leve strane vidimo beli svećnjak u obliku stabla drveta (Urshi), krpe za brisanje (120% Lino), biljke i vaze iz Ikee. Iznad frižidera je poster L’Affiche. Beli abažur viseće lampe je od čiste svile (Yaky).

Kina slika 6

Escajg Violj e od satiniranog srebrnog čelika, keramički držač za nož (Gervasoni), tanjir iz kolekcije Robert Dawson (Wedgwood) nalik onima iz osamdesetih godina prošlog veka, tirkizna činija Urushi, salveta 120% Lino, beli tanjirić sa dekoracijama i plitki žuti tanjir (Blu Cina).

U žuti tanjirić sa ciklama cvetovima stavljeni su kineski drveni štapići (Gervasoni). Na tirkiznom poslužavniku vidimo činiju za supu i kašiku Urushi. Podmetač za čaše Blossom, u obliku deteline, sačinjen je od ružičaste sirove vune (Rosental Home Designs). Ispod činija i tanjira na ovoj fotografiji je prostirka sa širokim prugama u ciklama i zlatnoj boji (Ambrogio od Bises-Rubelli, dužina 145 cm).

Pripremila: Eleonora Crisci
Foto: Tiziano Sartorio

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije