Safari stil – romantika kolonijalnih vremena

by | April 20, 2018

Ako ste voleli atmosferu i enterijere kojih ste mogli da se nagledate u filmovima poput “Moja Afrika” ili “Engleski pacijent”, ako ste ikada maštali o tome da bi bilo mnogo lepše da se vaš život odigravao u kolonijalno vreme, a da ste vi bili bogati turista ili još bolje (po vas), pripadnik povlašćene elite na najegzotičnijim lokacijama Afrike, onda će vam se safari stil zaista svideti. Štaviše, postaćete ne samo njegov poštovalac, već i obožavatelj!

luxury-lodge-botswana-StanleysCamp-03-610x404

Naravno, nemoguće je vratiti se u „romantična“ (za Belce, naravno) vremena kolonijalnih osvajanja Afrike, poglavito njenog najlepšeg, najpitomijeg i najistočnijeg dela. Nemoguće je vratiti se u vreme belih odela, elegantnih šešira i sporog ritma življenja. Ali, moguće je otići u Afriku, obilaziti divljine savana, posmatrati životinje, upoznati čari kaki-košulja i pantalona, džipova i dvogleda, koliba i tremova, terasa i afričkih sumraka obojenih zvucima najrazličitijih stvorenja afričkog kopna. Moguće je uživati u enterijerima afričkih „kotidža“, i njihovoj romantičnoj raskoši, čak i danas.

luxury-lodge-botswana-StanleysCamp-08-610x404

Dovoljno je otići do Afrike, danas bliže nego ikada. Ili, još jednostavnije, dovoljno je svoj životni prostor urediti na način na koji je to rađeno u vreme kada se prefinjeni i avanturistički kolonijalni duh Evropejaca prožimao sa iskonskim i snažnim duhom Afrikanaca, tvoreći jedan stil vanvremenske elegancije, pun iskrenosti, boja, pun volje i želje za životom. Dovoljno je urediti svoj životni prostor u safari stilu, čak i ako niste u mogućnosti da odete na pravi safari, na Crni kontinet, najmističniji od svih…

max1100x600

Safari stil je kombinacija kontradiktornih elemenata: rustičnosti i elegancije, evrocentrične težnje za smislom i elegancijom, razumom i predvidivošću, i afričke težnje za iskonom, poštovanjem prirode, duhova i nevidljivih sila. U safari stilu, beli zidovi nalaze se u kontrastu sa podovima boje terakote, bambusa, ili mahagonija, crvenim ili plavim jastucima, sa pletenim, slamnatim ili okruglim pustolov-šeširima protiv ubitačnog afričkog sunca koje možete postaviti tako da budu okačeni po zidovima. Tu su i nezaobilazne, veoma guste i prefinjene mreže protiv komaraca na krevetima koji imaju krovove i izrezbarene „stubove“ od tamnog drveta, i, ukoliko ste u srcu istočne ili južne Afrike, panoramski pogledi kroz prozore. Ako kreirate svoj prostor u našim, itekako hladnim, i pokatkad nimalo panoramskim krajevima, uvek je moguće da umesto elegantnog otvaranja prozora i predivnog pogleda, jednostavno postavite na zid neku fotografiju, plakat ili sliku koja će dočaravati raskošne pejzaže Mozambika, Kenije, Tanzanije; koja će prikazivati drva baobaba, planine Malavija ili raskošnu faunu zemalja koje zapljuskuje Indijski okean. Tako ćete imati sličan ugođaj, iako se vaš dom nalazi daleko od toplih izmaglica Srca Zemlje…

Podovi se, u safari stilu, ponekad, ali nikada u potpunosti, pokrivaju orijentalnim ili persijskim ćilimima, a detalji pokućstva, ili ukasni elementi koji se kače na zidove, mogu varirati od gotovi primitivnih, plemenskih motiva, pa sve do visokosofisticirane ornamentalnosti i egzotičnosti islamskog Maroka, koja je takođe legitiman izbor u kolonijalnom stilu. Vaš izor je ovde gotovo bezgraničan: naroda Afrike i njihovih, veoma raznorodnih tradicija, ima na hiljade, kao i artefakata, koji su veoma često veoma jeftini. Ako želite da uživate u ovim detaljima i u svome domu, nemojte se brinuti: samo otiđite do jedne od specijalizovanih prodavnica „egzotičnih“ ukrasa, ili otiđite do najbližeg lončara, ili prodavnice orijentalnog nameštaja.

Donesite odande grnčariju koja će podsetiti na ruralnu Afriku, afričke maske, mreže za komarce, nameštaj od bambusa ili ratana, i inkorporirajte ih u svoje okruženje i kreirajte svoj sopstveni safari stil! Pritom, pazite da se raspitate kakvu silu ili energiju donose pojedine maske, jer verovanje kaže da su sve maske na neki način posvećene od strane plemenskih vračeva, i da nose neku, specijalnu, magijsku energiju, bila dobra ili loša! Naravno, iako vam se ovo može činiti pomalo sujevernim običajem, ne bi bilo liše da u potpunosti ispoštujete običaje koje su primenjivali i vaši „prethodnici“ u kreiranju safari stila: britanski, francuski, nemački, portugalski kolonijalni gospodari, nekih stotinak godina pre vas. Na kraju krajeva, šta je drugo feng šui, osim skupa verovanja? Preporučujemo vam da, tokom sledećeg putovanja u bilo koji veliki grad ili neko od letnjih odmarališta, itekako obratite pažnju na butike sa afričkim suvenirima, ili crne ulične prodavce, koji po pločnicima prodaju sjajne primerke plemenskih maski, štitova i sličnih elemenata, tako dragocenih u kreiranju vašeg doma. Možete naći svakojake i raznolike predmete koje itekako možete uspešno inkorporirati u sve egzotično okruženje, čineći ga tako još egzotičnijim.

max1100x600a

Jedna od glavih osobina safari stila je upotreba drveta, i to najčešće tamnog, ili zatamnjenog. Drvo se upotrebljava na svim onim potpornim mestima, kao što su stubovi, plafoni, pregrade, ali i nezaobilazne police i ormari. Drvo je u originalu bilo najčešće mahagoni, ili čak abonovina, ali se u našim uslovima u najvećem broju slučajeva moramo zadovoljiti domaćim vrstama drveta obrađenim pomalo grubo i nerafinirano, i obojenim tako da podseća na originalne boje afričkog drveta.

Kada govorimo o bojama i dezenima, posebno su zanimljivi tonovi koji podsećaju na različite boje afričke zemlje, a to su sve nijanse od okera, preko narandžaste, crvene i smeđe. Takođe, ne bi trebalo zaobići ni tipične boje i šare afričkih životinja, koje se vrlo često pridodaju enterijeru putem imprinta na jastuke ili ćebad (zebraste, tigrove ili leopardove šare i slično). Ne treba zaboraviti ni elemente iz afričke prirode, koji celom eneterijeru dodaju dozu egzotike. Kao i kod meksičkog stila, koji predstavlja „sudar civilizacija“, pretkolumbovske i španske kolonijalne, i safari stil je veoma maštovit, slobodan i pomalo kontroverzan, budući da je spoj pretkolonijalnih uticaja Afrike i britanskog kolonijalnog stila. To i ovom stilu daje čudesne mogućnosti kombinovanja i „uklapanja neuklopivog“, u harmoničnu kombinaciju umirujućih suprotnosti.

max1100x600ab

Prozori mogu biti centralna tačka vašeg pristupa safari stilu. Stoga biste možda mogli da poćelite da tretman i obrada prozora bude isto tako zanimljiva i upečatljiva kao i ostatak enterijera, i da učini prozore delom vašeg vlastitog safari enterijera, a nikako kontrapuktom i „remetećim faktorom“ u vašem okruženju. Ovo se postiže zavesama, krparama i šalukatrama koje imaju u sebi „dah divlje prirode“ i egzotike. Dodavanje zavesa na kojima bi se nalazili pojednostavljeni motivi džungle, ili jednostavni drveni šaloni kojima bi se prozori zatvarali, definitivno bi pojačali „afrički kolonijalni duh“ u vašem enterijteru. Nameštaj bi, opet, morao da bude takav da u njemu dominira drvo, bambus, ili ratan. Fotelje i kreveti treba da budu masivni, sa obaveznim drvenim okvirima, a tapaciranje debelim slojevima monohromatskog platna (belo, boje zemlje, crno, crveno) je obavezno.

Sve što je namenjeno sedenju i ležanju mora izgledati kao da je „prepunjeno“ nečim udobnim, mekim, sunđerastim. Mora asocirati na odmor, opuštanje, egzotiku, a nikako na rad, posao, minimalizam ili odricanje. Jastuci koji se dodaju na krevete stolice i fotelje, kao i prekrivači koji se na njima nalaze, takođe treba da odražavaju vašu vernosti prirodi i bojama omiljenim u „Majci Prirodi“. Pravilnim kombinacijama monohromatskih i polihromatskih podloga, kao i jednobojnih i šarenih prekrivala i jastučića, dobićete pravi kolonijalni ugođaj u svom domu. Pronađite na internetu kako izgledaju šare na prekrivačima pojedinih afričkih naroda ili plemena, i potražite najsličnije dezene krpara, deka ili prekrivača po svojim ormarima, ili krenite put specijalizovanih prodavnica. Izaberite svoj kliše, svoj dezen, svoj afrički narod. Ili, jednostavno, budite eklektični, baš kao i sam britanski kolonijalni duh, baš kao i sam safari stil.

Osvetljenje je ključni deo bilo kog enterijera koji se dekoriše u safari stilu. U našem slučaju, verovatno ćete poželeti da vaše osvetljenje ima elemente prirodnosti i divljine, životinja i biljaka najmističnijeg kontinenta. Birajte lampe tako da budu od, recimo, upletenog pruća, ili rezbarenog drveta. U krajnjem slučaju, zbog eklektičnosti samog stila, uvek je moguće dodati i neki evropski element, starinski i raskošan u isto vreme, kao kontrast prirodnosti i svedenosti ostatka prostorije.

Ukoliko ste vlasnici kuće sa tremom, sigurno ćete poželeti da i svoj trem, makar u toplijem delu godine, opremite na sličan način. Stolice za ljuljanje, tako popularne u britanskom kolonijalnom carstvu, biće nezaobilazni deo vašeg trema, koji bi trebao biti sav u drvetu, uključujući u pod. Evropski delovi trema uključiće stolove i stolice od kovanog metala, idealne za… naravno, popodnevno ispijanje čaja! Čak iako ga ne pijete, i preferirate kafu ili šta drugo…

Zapadnjačko, ponajviše viktorijansko britansko obilje se u safari stilu prepliće i sudara sa upadljivim domorodačkim, jednostavnim, grubim elementima koji vuku korene iz istočnoafričkih savana, baš sa mesta gde je safari stil i rođen. Mešanjem etničkih afričkih elemenata sa kolonijalnim evropskim dobija se izgled koji je opušten, miran, relaksiran; a opet luksuzan, udoban za življenje. Safari stil se osvrće poglavito na elementarne pristupe teksturama, bojama, oblicima, šarama, i na urođenički, domorodački afrički metrijal i lokalni dizajn. Ukoliko pregledate neku od knjiga koja govori o safari stilu, i bacite svoje poglede na fantastične mavarske rezidencije u Keniji, hotele u Zanzibaru koji liče na persijske palate, italijanizirane vile na bivšim plantažama kafe u Najrobiju, ili kućice na drvetu i čitave hotele od koliba „u vazduhu“, shvatićete samo jedno: verovatno nikada nećete biti u prilici da zaista živite na nekom takvom mestu, barem ne više od par dana, ukoliko su ta mesta hoteli. Ali, dobićete zasigurno pregršt ideja kako urediti sopstveni dom tako da liči na avanturu Indijane Džonsa ili Lare Kroft. Safari stil prepliće eleganciju Starog sveta, zadovoljstva egzotičnih putovanja, i mistične i primitivne civilizacije Crnog kontinenta, nazagađene nemoralom Progresa. On nas prenosi u jedan daleki svet, makar u njemu uživali tek putem sanjarenja u udobnim foteljama sa prekrivačima od okera ili na jastucima za životinjskim šarama. Ne morate u svom domu imati baš slonovaču, abonovinu, mahagoni, pravu zebrinu ili tigrovu kožu na podu koju ste „zaradili“ tako što ste životinju ubili u lovu. To vreme je prošlost. Dovoljno je da ste dovoljno maštoviti, i da imate dozu romantike, dozu avanturizma, i dozu smesloti da svoj životni kutak pretvorite u čudesno i harmonično mesto koji će vas svakodnevno prenositi u neki drugi, lepši predeo. I u neko drugo, lepše doba… Doba okera, tamnog drveta, toplotnih izmaglica i crvenih zalazaka sunca nad kopnom možda najlepšeg kontinenta naše planete.

Žikica Milošević

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs