Šest dizajnerskih saveta o tome kako proširiti skučeni hodnik bez renoviranja.

by | August 9, 2022
Šest dizajnerskih saveta o tome kako proširiti skučeni hodnik bez renoviranja.

Tesan i neudoban hodnik je jedna od najizazovnijih tema za ljude koji žive u malim stanovima. Sa takvim rasporedom, ponekad nema gde da se okrene. Ali ne treba očajavati niti odmah rušiti zidove! Postoji način da se popravi situaciju i kako proširiti skučeni hodnik renoviranja.

1. Zakon vazdušne perspektive

Pokušajte da „prevarite” svoj vid, a ujedno i goste po poznatom zakonu vazdušne perspektive. Postavite svetlije i vidljivije predmete u prvi plan u hodniku. U pozadini su svetle stvari. Tako će se činiti da se soba širi kako se useljavate u stan.

2. Zakon linearne perspektive

Sličan princip sa prvi savetom. Po zakonu linearne perspektive rasporedite predmete u hodniku, vodeći se određenim šablonom. To znači da je bolje postaviti veće elemente na sam kraj kako bi vizuelno izgledali manji. Zahvaljujući ovom triku, hodnik će izgledati ne tako uski i prostraniji.

3. Više površina ogledala
Više površina ogledala

Najlakši način da „proširite“ skučeni hodnik je da tamo kupite ormar sa vratima sa ogledalom. Prostor će se odmah rastegnuti, posebno ako ogledala budu u punoj visini. Jednako efikasna opcija je sjajni nameštaj sa reflektujućim efektom. Ako volite neobična rešenja, pretvorite krajnji zid, koji završava prolaz, u površinu ogledala. Samo ne idite predaleko, inače ćete „ući u zid“, što može biti opasno.

4. Pozovite belo u pomoć

Svi znaju da bela boja čini sobu lakšom, prozračnijom i većom. Koristite magiju bele ali izaberite jedan ton da biste zamaglili linije. I ne zaboravite da će gosti sa prljavim cipelama ili voljena mačka sa prljavim šapama gaziti u vašem hodniku. Prilikom projektovanja treba voditi računa o izdržljivim materijalima koji će se lako nositi sa prljanjem i čišćenjem.

5. Vodite računa o osvetljenju

Nastavljajući temu vizuelne ekspanzije, koristite što više svetla u hodniku. Najbolja opcija bi bili modeli svećnjaka koji ne zauzimaju mnogo prostora i neće zaslepljivati. Odustanite od složenih i zamršenih lampi u skučenom hodniku, koje će “ukrasti” dragoceni prostor iz hodnika.

6. Nabavite pravi nameštaj
multifunkcionalni nameštaj sa mnogo fioka i pregrada

Da biste oslobodili prostor od malih stvari koje zauzimaju prostor, vodite računa o multifunkcionalnom nameštaju sa mnogo fioka i pregrada. Tamo možete izložiti sve male stvari koje vam dođu pod noge, sakriti se sa strane. Izbegavajte glomazne ormare koji će pokvariti sav obavljeni posao. Vaše idealno rešenje je uredan, strog komad nameštaja sa dovoljnim brojem fioka i polica. Ali čak ia ko je nameštaj dobra ne zabravite da to mora da bude svetla boja jer tamni komadi će opet da umanje prostor.


Photo by Max Vakhtbovych from Pexels Image by Aleš Kartal from Pixabay