Skandinavski način uređenja doma i sve njegove mane

by | November 29, 2022
Skandinavski način uređenja doma

Skandinavski način uređenja doma je veoma popularan, ali to ne znači da je on savršen, odnosno da nema mana. Evo o čemu se zapravo radi…

Skandinavski stil sa svojim minimalizmom i funkcionalnošću dobro se ukorenio u drugim zemljama i kulturama, odnosno u dizajnu prostora širom sveta. Ali to ne znači da je zaista pogodan za sve.

Skandinavski način uređenja i njegove mane

Ne tako davno, pisali smo o prednostima skandinavskog stila u unutrašnjosti, među njima: svetlosna paleta, nekoliko izvora svetlosti, funkcionalnost i racionalizam, prisustvo prirodnih materijala i svesna potrošnja.Ali postoji i loša strana.

Monotoni enterijeri

Skandinavski stil je postao “virusan”, nastanio se u mnogim stanovima i kancelarijama. Beli enterijeri podsećaju na fotografije iz kataloga i izgledaju bolno monotono. Dizajneri pokušavaju da pobegnu od klasičnog skandija i da se odluče za zanimljivije i živahnije opcije.

Sterilno okruženje i skandinavski način uređenja

Oskudna paleta boja i obilje svetlih nijansi izazivaju asocijacije na bolnička odeljenja. U skandinavskim zemljama, beli zidovi su razređeni sivim i crnim nameštajem. Sa ovim pristupom, soba izgleda hladno i uzdržano. Svetli tekstil (karirani, jastuci i tepisi) i neobičan dekor će pomoći da se razblaži “sterilnost “.

Nema zavesa na prozorima

Skandinavci najčešće ne ukrašavaju prozore na bilo koji način kako ne bi blokirali prirodno svetlo sa ulice. U realnosti, “goli” prozori sa dvostrukim staklom izgledaju neprijatno i lišeni privatnostisa gustim razvojem višespratnice. Zavese i til su poznatija opcija za našu zemlju.

Savršen red

Obilje svetlih nijansi u unutrašnjosti obavezuje da pažljivo prati čistoću stana, a to nije lako ako porodica ima kućne ljubimce i malu decu. Usluge kompanije za čišćenje ne uklapaju se uvek u porodični budžet.

Nema mogućnosti da se pokaže individualnost

Skandinavci ne vole da se ističu i ističu svoju individualnost, ovo pravilo važi i za predmete enterijera. U prostoriji sa osnovnim setom nameštaja nema mesta za eksperimentisanje i let mašte.Ovaj stil će brzo dosaditi kreativnim ljudima.

Skandinavski stil uređenja ne može svako da priušti

Životni standard u skandinavskim zemljama je mnogo veći nego u ostatku Evrope. Kvalitetan, koncizan nameštaj od prirodnog drveta u stilu skandi nije jeftin. Većina  porodica se oslanja na praktične i jeftine modele iverice. Kako kažu: “Jeftino i veselo!”


KatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images