Štampa na platnu

by | December 6, 2017

Zahvaljujući modernoj tehnologiji i mogućnost štampe na platnu, zašto ne biste i vi uživali u reprodukciji omiljenog umetničkog dela, interesantnim apstraktvnim motivima, kao i u sopstvenim fotografijama s raznih nezaboravnih događaja.

Kanvas (canvas) je kvalitetno pamučno slikarsko platno karakteristične finoće i teksture koja izuzetno prija ljudskom oku, jer je refleksija svetlosti znatno prirodnija neko kod svih drugih materijala. Ovo platno su odavnina koristili slikari u izradi svojih umetničkih dela. Najvrednija i najznačajnija dela likovne umetnosti rađena su upravo na kanvasu. Slike najpoznatijih umetnika nekada su bile privilegija najvišeg društvenog sloja ljudi, ukrašavale su dvorce i salone aristokrata i kraljeva. Te slike se danas nalaze ili u muzejima širom sveta ili u vlasništvu bogatih kolekcionara. Međutim, razvoj visoke tehnologije štampanja omogućio je da radovi na slikarskom platnu danas ukrašavaju i zidove u stambenim ili poslovnim enterijerima običnih ljudi.

Način izrade
Štampa na platnu vrši se tehnikom digitalne ploter štampe visoke rezolucije, najkvalitetnijim štamparskim ploterima poslednje generacije i originalnim eko solventnim bojama, koje su napravljene na vodenoj bazi, tako da je negativan uticaj na zdravlje ljudi (kakav na primer postoji kod standardnih solventnih boja) potpuno isključen. Ploteri vrše reprodukciju digitalnih fajlova na platno, na vama je samo da odaberete sliku, fotografiju, ilustraciju itd. Bitno je samo da grafika na fajlovima bude kvalitetna, odnosno visoke rezolucije.
Nakon štampe vrši se zatezanje platna na drvene blind ramove različite debljine, tako da dodatno uramljivanje nije neophodno. Takođe, moguće je uraditi i laminaciju platna premazivanjem specijalnog zaštitnog laka koji će ulepšati grafiku stvaranjem efekta ulja na platnu.
.
Omiljeni motivi
Za štampu na platnu najtraženije su reprodukcije slika najpoznatijih likovnih umetnika, kao i fotografije na platnu. Vaše nezaboravne trenutke koje ste ovekovečili na fotografijama možete preneti na kanvas platno i njima ulepšati zidove svog doma ili ih pokloniti dragoj osobi. Fotografije sa venčanja, rođendanskih zabava, fotografije dece, pejzaža, kućnih ljubimaca itd. dobiće jedan novi, prirodniji izgled. Fotografije na platnu imaju duži vek trajanja u odnosu na fotografije na foto papiru, a mogu se štampati u velikim formatima i u raznim geometrijskim oblicima. Pored toga, vaša fotografija odštampana na platnu biće prijatnija za oko, bez refleksije svetlosti koja se javlja kod klasičnih fotografija uramljenih u ramove sa staklom. Još jedna velika prednost fotografija na platnu u odnosu na standardne fotografije jeste njihov lakši transport u slučaju preseljenja. Ukoliko to želite, možete prekriti i ceo zid omiljenom fotografijom, koja se u tom slučaju radi na dva (diptih), tri (triptih) ili četiri (tetraptih) platnena panela. Moguća je izrada i foto kolaža koji podrazumevaju štampanje većeg broja fotografija na jednom platnu.

Foto: Pinterest
 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs