Stan sa plavom kuhinjom u srcu Milana: Projekat posvećen boji

by | November 28, 2022
stan sa plavom kuhinjom

Stan sa plavom kuhinjom od 90 m2 redizajniran je od strane Chromastudija igrajući na kartu  kontrasta između hladnih i toplih tonova.

Ulaz u stan se otkriva kao dugačak i intenzivan kraljevski plavi tunel sa bačvastim svodom- zaštitni znak stila ove kuće u oblasti Citta Studi u Milanu.


“90 kvadratnih metara sa dve spavaće sobe, sa retro ukusom u kome dizajn svakako igra važnu ulogu“, objašnjavaju Đuzepe Albaneze i Elga Ankona iz Chromastudija, koji su ujedno i autori renoviranja.

Stan sa plavom kuhinjom

Dizajn i scenografija su ključ za razumevanje ovog projekta, geometrijski i hromatski elementi su njegovo srce, jer u stambenom prostoru uvećanom na 35 m2 uz nekoliko rušenja, prijatno okruženje dizajnirano za prijem u kome kuhinja u plavoj boji ima ostrvski monolit koji dominira prostorijom.

Pod ulaza i prostora posvećenog pripremanju hrane takođe je plave boje: boja koju domaćini, tridesetogodišnji profesionalni bračni par jako žele, napravljena je od cementnog materijala i identifikuje ovu funkcionalnu oblast kao tepih.

To je kuća u kojoj hromatski izbori razotkrivaju „priču“ u svakoj oblasti, a koju su dizajneri napisali nakon brojnih testova i grafičkih vizualizacija. Igra kontrasta između hladnih i toplih boja je vredna truda: u dnevnoj sobi pepeljasto sivi ton zidova je u kontrastu sa seladono zelenom korišćenom za plafon, narandžasto-crvenom na velikoj slici i rđom sofe.

Prelazeći u prostor za spavanje, priča je obojena glinom i plavom bojom; druga spavaća soba je niz jednostavnih geometrijskih oblika i primarnih boja. Savojsko plava boazerija omeđuje ugao posvećen odmoru, boja zauzeta za mali ukrasni luk garderobe u kontrastu sa oker žutom koja se blago spušta sa plafona na zidove.

“Zamislimo prostore u boji“, slogan je dizajnera koji su ovaj projekat kreirali bez posebnih ograničenja, zasnovan na najvećem poverenju kupaca.

Umetnička dela su malobrojna, ali delotvorna: u ujednačenosti svetlo pepeljasto sivog tona zidova dnevne sobe, Rovelova slika Đorđa Paskvaletija br. 16 sa svojim geometrijskim apstrakcijama – afirmiše Chromastudio – «vraća trodimenzionalnost u zid i ulaže okruženje veoma moćne energije.


LightFieldStudios/iStock/Getty Images Plus via Getty Images