Bezvremenski pariski stan u šarmantnom Art Deco stilu

by | September 23, 2023
pariski stan

Zadivljujuća kombinacija mekih, zaobljenih i topih elemenata uparena je sa čvrstim i strogim ivicama. Pogledajte ovaj zadivljujući pariski stan… ili san.

Bezvremenski pariski stan u šarmantnom Art Deco stilu

Inspirisana svetlom i luksuznom ulicom u kojoj se nalazi ovaj pariski stan, Marika Dru, osnivač Ateljea MKD, dala je ovom domu moderan izgled, uz očuvanje autentičnog francuskog duha. Dru kaže da je bila inspirisana ogromnim razmerama – velikim vratima, velikim prozorima i visokim plafonima – da napravi prostor koji je i jedinstven i bezvremenski.

Dizajnerka enterijera je želela da obnovi manje, zatvorene prostore u stanu kako bi iskoristila veću intimnost koju nude u poređenju sa dnevnom sobom otvorenog plana. Imajući ovaj cilj na umu, koristila je sobne pregrade, koja imaju prednost što leže u ravni sa zidovima kada su otvorena, nudeći svetao životni prostor. „Želela sam da hodnici budu uski, pa smo koristili brojne sobne pregrade koja potpuno nestaju kada ih otvorite, ali stvaraju intimne prostore kada su zatvorena“, kaže ona. Kada je prostor potpuno otvoren, stan poprima prostran osećaj, uglavnom zahvaljujući blistavoj svetlosti koja ispunjava dom.

Članak se nastavlja posle reklama

Postavljanje stola: Ovako to rade Francuzi – raskošno ali sa ukusom

Art Deco stil

Stil stana je inspirisan Art Decom i minimalizmom. Neki od detalja, posebno stolarija, namerno su nagoveštaj 1930-ih, dok ostaju u dijalogu sa savremenim nameštajem. Izbor materijala, od reljefnog hrasta u kuhinji do betona u kupatilu, dodaje krutost i čvrstoću unutrašnjosti. Da bi uneo mekši dodir u stan, Dru je odlučila da ubaci niše sa privlačnim oblinama i da se poigra sa delikatnim i prigušenim izgledom tkanina. „Pokušala sam da dovedem zaokruženost u strogost. Bio je to pravi izazov za ovaj projekat“, objašnjava ona.

“Trudim se da enterijer koji kreiram može da traje tokom vremena i da postoji izvan prolaznih trendova”, objašnjava ona. Odabirom trajnih materijala i odabirom prirodne palete boja, Dru je ovaj prostor učinila praktičnim i glamuroznim u isto vreme. Stvorila je enterijer koji je savremen i definitivno jedinstven sa dodacima kao što su jastuci i zavese koji se lako mogu zameniti. Ovo omogućava stanu da odgovori na današnji način života i preferencije dizajna, dok se kreće, naizgled bez napora, kroz vreme.

Članak se nastavlja posle reklama

Pariski stan: enterijer

U nastavku zavirite u unutrašnjost ovog pariskog stana koji je obavijen toplim bojama, mekoćom ali leži na čvrstoj osnovi koja mu pruža ozbiljnost.

Članak se nastavlja posle reklama

Članak se nastavlja posle reklama

Članak se nastavlja posle reklama

Članak se nastavlja posle reklama

 


Miljana Momirović

FollowTheFlow/GettyImagesPlus