Spoj elegancije i minimalizma – stan koji će vas oduševiti

by | December 29, 2022
Spoj elegancije i minimalizma - stan koji će vas oduševiti

Ovaj senzacionalni enterijer nalazi se u Tel Avivu i predstavlja rezultat kreativne slobode koju je dobio dizajnerski tim Aviram-Kushmirski. Ogromna kvadratura i minimalni zahtevi vlasnika omogućili su dizajnerima inovativan pristup u stvaranju harmonične kompozicije.

Koncept dizajna zasnivao se na sofisticiranom, ali ne preterano formalnom enterijeru. Ovaj stan bismo mogli okarakterisati kao ultramoderan i minimalistički, što on i jeste, ali svakako je reč o veoma udobnom i toplom životnom prostoru, u kojem linearna geometrija i pregršt finih detalja koegzistiraju u savršenoj simbiozi.

Prostorije su raspoređene tako da se obezbedi maksimalna funkcionalnost, kao i otvorena dnevna zona raskošnih dimenzija.

Precizna forma svake celine unutar ove zone čini prostor prilično promišljenim što svakako utiče kako na estetiku, tako i na komfor. Stav koji neguju dizajneri govori o tome da samo prirodni materijali mogu da postignu maksimalan kvalitet unutar životnog prostora, zbog čega insistiraju na njihovoj raznovrsnosti.29

Kada se upustimo u detaljniju analizu elemenata prepoznaće se dinamična materijalizacija koja je uz savršeno oblikovanje postala deo homogene celine. Neobičan efekat stvoren je već na ulazu, s obzirom na to da predvorje čini prostor koji karakteriše crna obloga od drvenih pločica.

Odluka za ovako ekstreman dizajn doneta je kako bi se napravio savršen uvod ka velikoj otvorenoj prostoriji koju sunčeva svetlost obasjava tokom većeg dela dana.
Pogled nas vodi ka dnevnom boravku, ali se pruža i dalje ka fenomenalnoj panorami grada koju uokviruje veliki prozor.

Odmah do njega formirana je konzolna klupa za sedenje za uživanje korisnika, a kada je prozor otvoren, tu je bezbedonosna mreža.

Glavni elementi dnevnog boravka su elegantna plava sofa i dizajnerska fotelja. Kafe-stočić je ovalnog oblika postavljen na elegantnu konstrukciju, a da bi se celina uobličila odabran je tepih pretežno sive boje sa plavim rubom.

U nastavku se nalazi kuhinja koju karakteriše linearna forma i mnoštvo prostora za odlaganje svih neophodnih stvari. Beli minimalistički elementi i niša crne boje predstavljaju idealnu kombinaciju. Pokazatelj vrhunskog dizajna jeste vrlo precizno rešena niša u kojoj nema odstupanja od crne boje čak i kada su u pitanju detalji. Kuhinjsko ostrvo je formirano kao jedna velika radna površina koja predstavlja dizajnerski rad budući da je postolje oblikovano zakrivljenim mesinganim površinama i tamnim detaljima.

Uzani zid, na kojem je posavljena uramljena slika velikih dimenzija, delimično je odvojio trepzariju od ostalih funkcionalnih celina. Sam prostor za obedovanje opremljen je velikim stolom sa drvenom pločom i šest crnih stolica, a dodatno mesto za sedenje i uživanje u pogledu na grad i ovde je klupa, koja se nastavlja iz dnevnog boravka. Kao što je to praksa pri svakom kreiranju trpezarije, i ovde je postavljena vrlo zanimljiva visilica koja predstavlja glavni estetski detalj.

U spavaćoj sobi dizajneri su akcenat stavili na udobnost, ali su dodali i izvesnu dozu elegancije. Osim bračnog kreveta koji je centralno pozicioniran, tu su mesto našle još i plišem tapacirana klupa za usputno odlaganje stvari i noćni ormarići jednostavnog izgleda sa ručkicama u boji bakra.

Kupatilo u sklopu spavaće sobe poseduje prostranu tuš-kabinu obloženu sivim mermernim pločicama i ograničenu jedva primetnim staklenim vratima. S druge strane nalazi se veliko ogledalo koje zauzima celu polovinu zida, dok je ispod njega komoda sa dva ugradna umivaonika.

Niša koja se formirala s jedne strane služi za skladištenje neophodnih sitnica. Identičan kolorit prisutan je i u gostinskom toaletu, ali s malim izmenama u vidu okruglog umivaonika.

 

 


Borjana Božić

Gvoic_M/gettyimages