Otkrijte raskošan stan u Parizu: Iznenađujući dizajn i elegancija

by | July 3, 2023
Otkrijte raskošan stan u Parizu: Iznenađujući dizajn i elegancija

Otkrijte predivan stan u Parizu koji kombinuje igru boja i oblika kako bi stvorio jedinstven prostor.

Izuzetan stan u Parizu: Vrhunski dizajn koji ostavlja bez daha

Fabrice Juan, čuveni arhitekta i dizajner, stvorio je očaravajući i šarenoliki stan u Parizu koji osvaja svojim jedinstvenim izgledom. Juan, koji je nekada bio tesar, sada ističe da unutrašnjost “mora funkcionisati čak i bez nameštaja”. Bez obzira da li se slažete ili ne sa ovom izjavom, ona predstavlja interesantan koncept koji dolazi od Juana, čiji je rad već bio fokusiran na stvaranje izvanrednih sofa, fotelja, stolova, ormara, lampi i dodataka. Ipak, teško je poreći ideju da prostor treba moći sam za sebe da opstane.

Juan je u poslednjih nekoliko godina renovirao i opremio veliki broj impozantnih stanova u ekskluzivnim pariskim četvrtima oko Bois de Boulogne-a i Neuilly-sur-Seine-a, gde trenutno živi.

Stan u Parizu: Opis

Stan ima veliki ulazni hol i sedam soba, a odiše posebnim pariskim bogataškim šarmom. Međutim, nakon decenija tihe raskoši, trebao mu je mali podsticaj da zakorači u 21. vek. “Klijenti su od samog početka imali samo jednu želju”, priseća se Juan, “a to je bilo da kuhinja bude centralno smeštena. Ostavili su mi potpunu slobodu da donesem sve ostale odluke. Stekao sam utisak da su želeli da budu iznenađeni rezultatom.”

Redizajn prostora

Prva stvar koju je Juan uradio bila je preuređenje rasporeda tako da je kuhinja premeštena iz pozadine stana u centar, prema željama klijenata, zajedno s dizajniranjem novih kuhinjskih elemenata i ostrva. Ono što daje poseban šarm jeste produženi kauč iz Juanove kolekcije Saint-Germain. Ovaj kauč formira ugao i naglašava da ova kuhinja nije samo kuhinja – već i prostor za opuštanje.

Dizajnerski elementi

Juan je otvorio ulazni prostor u stanu obloživši zidove terakota-crvenom bojom, pretvarajući ga gotovo u zasebnu sobu. Pod je spektakularan i grandiozan mozaik hrastovog parketa s ukrasima od krečnjaka i travertina koji su inspirisani zanatstvom koje se može videti u francuskim aristokratskim domovima. Nameštaj u drugim sobama otkriva širinu inspiracija koje su uticale na Juanov rad. One se kreću od art deko stila, sa dinamičnim linijama i zaobljenim uglovima, do ekscentričnih, prevelikih i hrabro šarenih pop dizajna iz 1970-ih i 1980-ih godina.

Jedinstvena dekoracija zidova

Kada je reč o zidovima, dizajner je smislio nešto posebno. Da bi unutrašnjosti prostora dao red i strukturu, umesto klasičnih tapeta, izabrao je nijanse svetlo smeđe boje. U velikoj spavaćoj sobi, trake formiraju rombove koji podsećaju na umirujući kvalitet starih zidnih panela. U ostalim sobama, ovi dezeni traka su linearni, ali izražajniji, s oštrim uglom, dijagonalama, trouglovima i romboidima.

Samo u velikom salonu, koji se koristi i kao trpezarija, Juan je ostavio zidove prazne da vlasnici mogu izložiti svoju umetničku kolekciju. Taj prostor krase izuzetan okrugli tepih i stolovi, sofe i fotelje iz Juanove kolekcije Fabrice Juan. Posebno se ističu sofe Glove i fotelje Odyssey, koje dele određeni stil sa revolucionarnom Loop Chair stolice Willyja Guhla. Kada se posmatraju sa strane, njihovi karakteristični oblici čine razliku u svakom enterijeru. Juan je u pravu kada kaže da prostor treba i striktno funkcionisati kao prostor, ali na kraju, upravo dizajnerski elementi donose potpunost i opipljivost u sadašnjosti.

 

Borjana Božić

Pascale Gueret/gettyimages