Stvari u vašem domu koje vas čine depresivnim i neraspoloženim

by | September 18, 2017

Hvataju vas mračna raspoloženja i depresivni ste, a ni u sopstvenom domu ne pronalazite olakšanje? Možda se odgovor krije upravo u prostoru u kojem živite. Evo popisa razloga zbog kojih ste možda razdražljivi…

1. Nemate biljaka
Kućne biljke čiste prostor i u njega unose kiseonik. Da li se znali da je vazduh u vašem domu čak pet puta zagađeniji od vazduha napolju? Mnoga istraživanja su pokazala da biljke umirujuće deluju na telo i psihu, umanjuju umor i stres, ublažavaju napetost i glavobolje. Osim toga, one stvaraju osećaj optimizma i smirenosti, podstiču pozitivnu energiju i poboljšavaju raspoloženje, a takođe imaju pozitivno dejstvo na rad srca i kardiovaskularnog sistema. Poboljšavaju koncentraciju, pamćenje i radnu efikasnost, što je posebno korisno za intelektualni rad te učenike i studente. Cvatuće biljke podstiču kreativnost bez obzira na to da li su u vazama ili rastu u saksijama.

Pixabay

2. Jedan izvor svetlosti
Loše raspoloženje može da bude izazvano nedostatkom svetlosti u vašem dnevnom boravku, a da toga često niste ni svesni. Centralna rasveta na plafonu najčešće nije dovoljna za sve aktivnosti koje se odvijaju u toj prostoriji. Rešenje je da, osim ove rasvete, imate i dodatne izvore svetla, a za to će vam poslužiti stone, podne i zidne lampe.

3. Imate TV u spavaćoj sobi
Poznata je činjenica da gledanje u ekran pre spavanja može da izazove nesanicu. Jedno istraživanje pokazalo je i da su parovi koji u spavaćoj sobi imaju televizor manje intimni od onih koji ga nemaju, a to direktno utiče na osećaj sreće u životu.

4. Nagomilane stvari u predsoblju
Prema feng šuiju, čist i otvoren ulaz u stan veoma je bitan za protok dobre energije čitavim prostorom. Dakle, ako ste jedni od onih koji na ulazu u stan drže patike, cipele, jakne, torbe sa sportskim rekvizitima, možda je vreme da razmisite o alternativnom načinu odlaganja tih stvari, kao i da opremite predsoblje nameštajem rađenim po meri koji će uneti red u ovaj prostor.

Guliver/Thinkstock

5. Obojili ste trpezariju u plavu boju
Određene nijasne plave boje imaju vrlo loš uticaj na nerve pa umesto smirenja donose napetost i stres. Uz to, istraživanja su pokazala da neke nijanse plave “ubijaju” apetit, stoga vrlo dobro razmislite da li je pametno obojiti trpezariju u tu boju.

6. Zavese su vam obešene prenisko
Garnišne postavite na sam plafon, a ne vrh prozora. Na taj način soba će vam se činiti veća i viša, a i imaćete osećaj da je u njoj lakše disati.

7. Ukrasne sitnice su u istoj boji
Unesite u svoj dom jarke boje i nemojte se previše opterećivati da sve ide jedno s drugim. Vesele boje garantuju dobro raspoloženje i veseo duh, baš kao i šareni uzorci.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs