Žuto ideje
01.06.2014 Dizajn

Sunce u vašem domu

Žuta boja odiše pozitivnom energijom, podstiče intelekt i potrebu za kretanjem. Dovoljno razloga da u svoj prostor unesete boju sunca.

Žuta boja simbolizuje sunčevu svetlost, sreću i veselje. U Egiptu označava jutro, u Japanu hrabrost, u Indiji trgovinu, a u brojnim drugim kulturama mir. Ipak, opšte je verovanje da je žuta boja simbol ljubomore, strasti i bogatstva. Ona predstavlja snagu sunca, pobedu svetla nad tamom.

Žuta je topla boja, veoma upadljiva i vesela. Pulsirajuća, puna pozitivne energije, donosi pozitivnu energiju i dobro raspoloženje pa je preporučljivo da se njome oplemene prostorije u kojima se provodi najveći deo vremena – dnevni boravak, na primer.

Lepo će delovati i u kuhinji, trpezariji, a takođe i u sobama okrenutim prema severu, jer je idealna za prostorije u kojima ima malo prirodnog osvetljenja.

Žuto ideje slika 1

 Keramički servisni (Merkur).

Žuto ideje slika 2

U salonima Trenda možete kupiti: žutu draperiju,  jastuk i mebl štof.

Žuto ideje slika 3

Gumirane tapete Go Pro razlikuju se od ostalih po tome što se mogu farbati u bilo koju boju. Ove tapete bele su boje sa različitim teksturama i efektima, a farba se njihova poleđina, što u enterijeru daje trodimenzionalni efekat.  (Mega).

Žuto ideje slika 4

Stona lampa (Lanterna), dimenzija 20x20x48 cm, kombinacija aluminijuma i polikarbonata, bele i žute boje.

Žuto ideje slika 5

Set šoljica za kafu ili čaj sa tacnicama (Merkur).

Žuto ideje slika 6

Švedske zidne obloge od staklenih vlakana (Scandatex glass textille). Ovaj materijal nastao je 60-ih godina i od tada se konstantno unapređivao. Otporan je na habanje, vatru i može da se pere.

Ove zidne obloge napravljene su od prirodnih materijala: kvarcnog stakla, sode, kreča i dolomita, može se farbati 8-10 puta.  (Swedish South-East Commerce).

Žuto ideje slika 7

Papirne tapete u žutoj boji presvučene vinilom. Dostupne u širokom spektru boja i dimenzija. (Casa Enterijeri).

Žuto ideje slika 8

Svetložuti peškir dimenzija 100×50 cm, žuti peškir, uvoznik Dimenzije Užice, 100×50 cm, žuti reljefni peškir dimenzija 80×40 cm (MB-Rodić).

Žuto ideje slika 9

Keramički čajnik, set od 6 keramičkih šoljica za čaj i kafu, keramička posudica za šećer (Merkur)

Žuto ideje slika 10

 Zanimljive rolo zavese sa motivima voća, idelane za kuhinje, nudi vam Accentra.

Žuto ideje slika 11

Žuti set tanjira Luminarc, Citrus.

Žuto ideje slika 12.

Žuti kružni stolnjak, prečnika 140 cm, izrađen od 100% pamuka. (MB-Rodić).

Kombinovanje boja
Iako je žuta jedna od osnovnih boja, najbolje ju je kombinovati sa drugim bojama. Svetložuta odgovara jarkocrvenoj i narandžastoj, jer ih “smiruje”. Kombinacijom limun žute i narandžaste unećete leto u svoj dom, dok ćete žutom, uz neutralno sivu i nešto crne, postići moderan tehno (high–tech) efekat.

Treba izbegavati kombinaciju žute i plave jer je zbog kontrasta ovih boja prilično naporna za oči, naročito ukoliko prekriva veće površine. Žuta boja može lepo da se kombinuje i sa crvenom (za “vruć” izgled), zelenom i smeđom (za prirodan izgled), svetlozelenom (asocira na voće)…

Vodite računa o tome da osnovnu žutu ne kombinujete sa njenim nijansama, jer ćete tako umanjiti vizuelni efekat koji ste hteli da postignete.

Tekst: Brava Casa
Foto: PR fotografije, Mladen Sekulić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije