U znaku ironije koja intrigira

by | May 21, 2018
U znaku ironije

Veseli i razigrani oblici koji ne robuju trendovima i prkose konvencionalnim pravilima dizajna. Pravi izbor za život u zemlji čuda.

Natpisi i nalepnice
Pisaći sto Pruga, u lakiranom drvetu, retro linija “oživljena” bojom. Nogare su zaobljene, a sačinjene su od livenog aluminijuma. Dizajnirao ga je Marc Newson za Cappellini, a dostupan je i u drugim bojama, dimenzija 140x70x75 cm.

Luster Polka dizajnera Rossane Orlandi sa tri različita platnena abažura može da se nađe u različitim dimenzijama i bojama.

Plastificirani čajnik u boji, u prodaji kod Compagnija dei Giardini.

Stalak za kolače sa poklopcem u obliku torte dizajnirao je Studio Job za Royal Tichelaar-Makkum. U prodaji kod Rossane Orlandi.

Multifunkcionalni pokretni elementi Kobo mogu da se koriste kao stočići, police i ukrasni elementi, a dizajnirao ih je Giovanni Giacobone za Grupo Sintesi. Izrađeni su od tehnopolimera, sa završnom obradom visokog sjaja, a dostupni su u više različitih boja. Dimenzije ovih interesantnih elemenata su: 40x40x20 cm, 40x80x20 cm, 40x40x40 cm i 40x80x40 cm.

Crvena plastična ribica u staklenoj vazi koju je dizajnirao Moronigomma.

Mravi, zelena trava i listići zalepljeni na zidne ploče su Vinilove nalepnice (mogu da se nabave kod Dovetusaija).

Prostirku Kamen, od crvenog i belog filca, dizajnirao je Sofarsonear (prečnik 120 cm).

Stolicu Hello There od aluminijuma u crvenoj boji osmislio je Jeremy Harvey za Artifort 1978, može da se nađe kod Entratalibera.

Igre u salonu
Sto Pegaz, dizajnerskog tima Angelotti & Cardile (Caimi Casa), ima zakrivljene nogare napravljene od komada livenog aluminijuma koje deluju kao nova interpretacija simbola slobode. Površina može da bude eliptična ili pravougaona, od kaljenog stakla, sa uglačanim ivicama. Dimenzije stola su 180x110x75 cm, a proizvodi se i u mat beloj, crnoj i srebrnosivoj varijanti.

U znaku ironije slika 1

Tri loptaste lampe od duvanog stakla, u okviru od metalne cevi, predstavljaju Balon, stonu lampu dizajnera Burkharda Panteleita (Rotaliana). Dostupna je u nekoliko različitih boja, a dimenzije su 26×58 cm.

Zidni sat od smole Watch Me XL dizajnirao je Gaetano Pesce za Fish Design. Sat se proizvodi u ograničenoj seriji, a prečnik mu je 60 cm.

Polica za knjige dizajnera Denis a Santachiara za Desalto stoji uza zid, u obliku pantografa. Sačinjena je od metala i prelakirana u belu ili crnu boju. Dimenzije su 100/97×165/230 cm.

Sofa na razvlačenje Double Up, dizajniran The Design Laboratory (Sturm und Plastic) u 7 boja (dimenzije 186x74x75 cm).

Štapovi u obliku cveća, koje proizvodi Vinyl, mogu da se nađu u Dovetusai.
Zovu se gljivice a dizajnirao ih je Piero Lissoni za Glas Italia –  kristalni stočići sa providnim stalkom i matiranom pločom, svi su lakirani i uglačani.

Vesela privatnost
Ploču Uten (Abs), sa kukama i džepovima za odlaganje različitih predmeta, dizajnirala je Dorothee Becker za Vitru (67x87cm). Dostupna je u nekoliko boja i dimenzija.

Vaze na zidu u obliku ribe dizajnirala je Paola Navone za Terre Blu.

Heaven&Hearth je luster-lampa metalne konstrukcije i presvučene platnom, delo dizajnera Wood&Scherer.

Isprepleteni naslon za glavu Urban upotpunjuje krevet Javor, iz linije Deside Bruna Rinaldija (Gruppo Sintesi). Kod Entratalibera može da se nađe i u drugim bojama, a dimenzije su 185x71cm.

U znaku ironije slika 2

Pamučni prekrivač za jorgan i jastučnice Brunkrissla, kao i jorgan Mysa Vind deo su Ikeine ponude.

Vezene jastučiće sa aplikacijama proizvodi Wood&Scherer (sa belom osnovom su dimenzija 50×50 cm, a šareni 60×60 cm).

Pleteni stočić sa providnom pločom koja, kada se skloni, pretvara stočić u korpu. Reč je o ideji tima Ronan&Erwan Bouroullec za Kartell. Sto je sačinjen od providnog polikarbonata, a dostupan je u nekoliko različitih boja.

Lavabo Top Off dizajnera Rapsella izrađen je iz jednog komada providnog i termički obrađenog akrila, prodaje se zajedno sa slavinom.

Peškir za plažu Scooter i sunđeri dizajnera Carrara.

Lampa 3AD dizajnera Isamu Noguchija može da se kupi u salonu Dovetusai.

Geometrijski šok
Kocke Optic, koje mogu da se otvore, sačinjene su od polimetil-metrakrilata. Dostupne su u više različitih boja i dimenzija. Ove na fotografiji su 40x40x40 cm.

Ćup Stone, koji podseća na klesani stub, zapravo je sačinjen od polikarbonata, a dizajnirao ga je Marcel Wanders za Kartel. Izrađuje se i u drugim bojama.

Neonske zidne lampe Cista Svetlost dizajnirao je Marco Ferreri za Studio Italia Design. Napravljene su od metakrilata, a prečnik im je 36 cm.  Ć

Zidni sat crvene boje Ball Clock dizajnirao je George Nelson za Vitru. Dostupan je i u drugim bojama, a prečnik im je 33 cm.

U znaku ironije slika 3

Platnena rupičasta ploča od poliestera, koju proizvodi Elitis, može da se nasloni na zid ili da se koristi kao pregrada (3,5×1,5 m). U prodaji je kod Janneli & Volpi.

Stolica Heart Cone Chair, presvučena je plavim platnom, a osnova joj je od čelika. Dizajnirao ju je Verner Panton, a proizvela Vitra. Dostupna i u drigim bojama, dimenzija 103×62,5×89 cm.

Dizajner Ron Arad osmislio je ove barske stolice pod nazivom Screw (Driade).
Osnova je izrađena od aluminijuma visokog sjaja, dok su sedište i oslonac za noge sačinjeni od inox čelika. Visina može da se podešava, a prečnik im je 40 cm.

Dvobojni vuneni tepih kreirala je Romina Succi, a može da se kupi kod Tappeti Contemporanei.

Priredila: Alessandra Laudati
Foto: Claudio Tajoli