Boje, oblici i čudesni detalji: Istinsko remek-delo dizajna u Sag Harboru

by | July 12, 2023
Boje, oblici i čudesni detalji: Istinsko remek-delo dizajna u Sag Harboru

Kada Alison Rose kaže: “Letelica je sletela”, govori o posebno dizajniranoj sofi koja je postavljena nesimetrično u dnevnoj sobi kuće u Sag Harboru koju je nedavno projektovao za jednu mladu porodicu.

Zabava i estetika se spajaju: Kuća koja osvežava čula u Sag Harboru

Međutim, njen vanzemaljski metafora mogla bi predstavljati ceo projekat. Posebno je zanimljiva paleta boja koja udobno oscilira između nijansi visoke pustinje i šarenih pop-art tonova.

Marin klijent, nutricionistkinja, odrasla je u Majamiju i želela je da njihov drugi dom porodice odražava “svetlost i atmosferu” njenog rodnoh grada. “Svaka soba trebala je biti pristupačna, korisna i zabavna”, kaže Mara, koja deli ovo utočište sa suprugom Brajanom i njihovo dvoje male dece.

Mara je angažovala Alison Rose nakon što je bila očarana mermernim geometrijskim pločicama koje je dizajnerka napravila u saradnji sa Artistic Tile-om na Kips Bay Decorator Show House-u 2019. godine, gde su ukrašavale jednu spavaću sobu. U Sag Harboru, Alison Rose hrabro igra sa formom i stvara geometriju koja odudara od uobičajenog.

Nameštaj se pretvara u umetnička dela i preuzima prostor, što je prikladno za kuću koja je dizajnirana “da vas obuzme čudom i radoznalošću”, kaže Alison Rose. Ona svoj dar za razmeru i spektakl pripisuje čestim posetama Metropoliten muzeju i Američkom muzeju prirodnih nauka tokom detinjstva.

Na primer, mala slika Tima Nikiforuka, koja visi na mutnom ljubičastom zidu u prostoriji za medije, ima veliki uticaj svojom primamljivom teksturom – gustim vrtlozima teget boje koji podsećaju na radosni izliv bombona od trake ili prugaste paste za zube. Uz dodatak ogromnog slamnatog šešira, visilica od pletene vrbe ukrajinske galerije Faina unosi lakoću u glavnu spavaću sobu, dok krevet po meri Alison Rose ima spektakularnu uzglavnu dasku koja podseća na punačku školjku.

Doživite nešto sasvim drugačije u Sag Harboru

Još morskih novotarija mogu se pronaći u porodičnoj sobi zelene boje mora, gde Alison Rose kaže: “Htela sam da unesem ‘stvorenje'”. U ovom slučaju, ružičasta podna lampa iz brooklynske Opiary galerije prikazuje anemonu neobičnih proporcija, kakvu biste mogli pronaći u knjigama dr. Seusa.

Porodična soba je takođe mesto gde se pomenuti tepih – Alison Rose upoređuje njegov žuti ukrasni motiv sa brkovima – širi svoju upletenu pletenicu, najvijugaviju od svih čudnih stvari u dizajnu. Ako govorimo o najzanimljivijem detalju, to bi bio vaza za cveće u kuhinji Fernande Pompermayer koja izgleda kao ukrašeno blago izronjeno iz potonulog piratskog broda.

A najzagonetniji komad je plafonska svetiljka Jasona Millera, Fiddlehead, koja je izbačena iz zida u prostoriji za doručak. Njena elegantna metalna lukica podseća na rasklopljenu ruku paprati koja drži kap rose. “Ljudi su očarani njom”, kaže Alison Rose.

 


Borjana Božić

Korisbo/gettyimages