zoniranje prostora
26.09.2022 Dnevna soba

5 načina za zoniranje dnevne sobe – kuhinje

Sve više kupaca nekretnina se odlučuje za kuhinju i dnevni boravak otvorenog tipa. Delimično, to je zbog brzine velikog grada i opšteg trenda ka multitaskingu. Kuhinje u kombinaciji sa dnevnim sobama omogućavaju vam da optimizujete prostor, ujedinite porodicu i jednostavno provedete vreme u udobnosti.

 

Podelite prostor

Stvoriite dve prostorne celine – razdvojite kuhinju i dnevnu sobu nameštajem i dekorom. To ćete najpre postići tako što ćete grupisati prostor dnevne sobe oko tepiha, a centralni komad nameštaja: sofu, ugaonu okrenuti na suprotnu stranu od trpezarijskog stola. Kuhinja bi trebalo da nađe svoje mesto u niši, a idealno je da bude odvojena šankom ili, u manjim stanovima, kuhinjskim ostrvom koje je visokofunkcionalno.  Stil mora da joj se razlikuje od stila u kome je uređen prostor „dnevne sobe“. Pazite da osvetljenje prati ovakvu prostornu podelu.

 

Dobar i jednostavan način za zoniranje kuhinje i dnevne sobe može biti visok stalak od poda do plafona, unutar kojeg možete sakriti čak i TV. Police mogu biti delimično zatvorene i služiti kao dodatni prostor za odlaganje stvari ili potpuno otvorene tako da se iz kuhinje vidi dnevna soba.

 

 

 

Pregradite prostor vizuelno

Prozirna klizna vrata, paravani, zavese… mogućnosti su zaista razne. U većim stanovima  idealan izbor su upravo prozirna klizna vrata. Možete ih dopuniti  zavesama. Tokom dana, vrata propuštaju svetlost, čineći obe sobe još svetlijim.

Još jedan popularan način podele prostora je korišćenje vrata i pregrada. Mogu biti od drveta ili stakla sa kliznim ili krilnim vratima. Ovaj format će vam omogućiti da opciono otvorite vrata širom ili potpuno sakrijete kuhinjski prostor od znatiželjnih očiju.

Staklena pregrada i podne pločice pomažu u odvajanju radnog prostora u kuhinji. Kažu nam „Ovde kuvamo“, „Tamo se odmaramo“. U trpezarijskim i dnevnim prostorijama – tepih i laminat – udobniji i manje praktični pod. Lampe u trpezariji i dnevnoj sobi takođe zoniraju prostor.

 

 

Različite zidne i podne obloge

Dobar primer zoniranja male kuhinje-dnevne sobe sa različitim završnim obradama zidova. Različite podne obloge se mogu videti na mnogim projektima: na primer, podovi od pločica za kuhinju su u kontrastu sa drvetom ili tepisima u dnevnom boravku. Akcentne zone često lako postižemo uz pomoć tepiha.

Linija podele sobe na zone ponekad je dopunjena razlikama u visini poda ili plafona. Stoga, zlatno pravilo: prvo razmislite o rasporedu – onda započnite renoviranje.

 

 

 

Koristite osvetljenje

Još jedno dobro rešenje za zoniranje kuhinje i dnevne sobe je pravo svetlo. Ovde su moguće različite opcije: isti lusteri u centru svake zone, ili jedan luster u dnevnoj sobi i mnogo opcija za lokalno osvetljenje na drugim mestima. Uz pomoć različitih izvora svetlosti, možete samostalno promeniti fokus, osvetliti samo željena područja.

 
imrd3media/unsplash.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije