Dekoracija zida: Ovako postavite slike za magičan prikaz

by | May 23, 2023
Dekoracija zida

Da biste ulepšali svoju dnevnu sobu, dekoracija zida igra veliku ulogu – posebno umetnička dela koja su savršeno izbalansirana i postavljena sa stilom.

Dekoracija zida: Ovako postavite slike za magičan prikaz

Uzmite u obzir veličinu zida

Proporcije su u dizajnu enterijera vrlo važne, pa veličina zida igra veliku ulogu u slučaju da želite da ga dekorišete.

Broj ramova koje ćete okačiti na zid može da varira takođe i u zavisnosti od celokupnog uređenja prostorije. Važno je uzeti u obzir razmeru zida i umetničkog dela koje želite da prikažete. Mala fotografija može izgledati neprimetno, dok prevelika slika često deluje napadno. Uglavnom je rešenje negde između ili u kolekciji manjih ramova.

Dekoracija zida: Usklađivanje prostorije sa slikom

Vaše izabrano umetničko delo treba da bude u savršenom skladu sa celokupnim stilom i dizajnom vaše dnevne sobe. Umesto da se dodaje kao naknadna misao, trebala bi da prati uređenje prostorije.

Na primer, ako ste ljubitelj maksimalističkog stila, više slika na svakom zidu ili velika fotografija će savršeno upotpuniti ovaj dizajn. Takođe, pratite boje ostatka prostora i uskladite ih sa umetničkim delom. Ono bi trebalo da prati dizajn dnevne sobe, a ne da bude priča za sebe.

Dekoracija zida: Neparan broj

Mnogi dizajneri stilizuju prostor u neparnim brojevima ili korišćenjem “pravila tri” jer doprinosi harmoniji. Uz ovaj trik, dekorativni prikazi izgledaju privlačnije i savršeno usklađeno.

Zbog toga se umetnička dela često kupuju u “parovima” sa još dva ili četiri prikaza za vizuelno zanimljiviji enterijer.

Poenta umetničkog dela

Da biste se odlučili za ono pravo, neophodno je da ima značenje za vas. Ako tražite miran prikaz da odmorite oči, dizajneri predlažu veće umetničko delo hladnih boja ili kombinaciju tri prikaza.

S druge strane, u slučaju da želite da vizuelno oplemenite prostor i pružite mu energiju, igrajte na tople boje za najbolji efekat i pet prikaza.

Savršeni položaj umetničkog dela

Kada birate gde da okačite sliku na zid, uverite se da zapravo ulepšava i nastavlja dizajn nekog komada nameštaja. Na primer, iznad sofe ili komode u dnevnoj sobi. Takođe uzmite u obzir i visinu koja nije previsoka. Obično je savršeno mesto u blizini centra zida – oko 150cm od poda da bi bilo u prosečnom nivou očiju.

Galerija na zidu

  • Počnite tako što ćete svoj najveći komad staviti na sredinu zida.
  • Izaberite jedno rastojanje (na primer 5cm) koje držite između umetničkih dela da biste napravili konzistentnu mrežu.
  • Imajte na umu vizuelnu ravnotežu. Veći komadi imaju veću “težinu” i želite da održite težinu uravnoteženom preko zida uz manja umetnička dela.
  • Ili izaberite jedan stil kadriranja ili par ako volite raznolikost. Ali uverite se da neki od delova dele vizuelne interese kako bi ostali kohezivni.

 

 


Miljana Momirović

FollowTheFlow/GettyImagesPlus