Dekorativni jastuci: Kako i koliko često ih prati?

by | March 1, 2023
Dekorativni jastuci

Dnevna soba nije potpuna bez njih ali da bi uvek izgledali sveže i bili mirisni, dekorativni jastuci treba da se redovno održavaju i čiste.

Dekorativni jastuci: Kako i koliko često ih prati?

Koliko često se peru dekorativni jastuci?

Sve zavisi od toga kako ih koristite. Na primer, jastuci na garnituri koja se često koristi u dnevnoj sobi će morati da se peru češće nego dekorativni jastuci na sofi u sobi za goste.

Okvirno bi ih bilo dobro održavati jednom u tri do šest meseci.

Umesto da čekate da vam dekorativni jastuci postanu zaprljani ili neprijatnog mirisa, trebali bi da ih redovno održavate kako biste u potpunosti izbegli mašinu za pranje veša. Čišćenje parom pomoću ručnog aparata je odlična alternativa za redovno održavanje dekorativnih jastuka. Vruća para ubija bakterije i uklanja površinske fleke, a možete dodati i malo spreja za tkaninu da bi vaši jastuci ponovo mirisali sveže. Još jedan način održavanja je da ih redovno usisavate.

 Kako oprati navlaku dekorativnih jastuka?

Ako je vašim jastucima potrebno dubinsko čišćenje, onda je pranje navlake odličan način da budete sigurni da su u potpunosti čisti.

Mnoge tkanine, uključujući vunu i svilu, mogu se provetravati kao alternativa pranju, jer ovaj proces uklanja neželjene mirise. Ako želite da koristite mašinu za pranje veša, važno je da koristite nežan prašak koji je namenjen osetljivim tkaninama i da prilagodite program veš-mašine.

Nakon pranja, proverite simbole za veš na navlaci da vidite da li možete da ih peglate. Uz pomoć jednostavne mešavine esencijalnog ulja i vode možete ih osvežiti i pružiti prijatan miris.

 Dekorativni jastuci: Kako se pere punjenje za jastuke?

Punjenje za jastuk ne bi trebalo često prati zbog toga što može da izgubi svoju mekoću i promeni svoj oblik. Kao alternativu pranju, pokušajte da s vremena na kreme koristite sprej za tkaninu.

Kada pranje bude neophodno, stručnjaci preporučuju da koristite nežan prašak za veš. Tokom ciklusa veš-mašina, povremeno je pauzirajte, kako biste protresli punjenje za jastuk i omogućili da se ravnomerno rasporedi.

Ako nakon pranja punjenje za jastuk izgleda ravno i spljošteno, obavezno ih dobro protresite pre nego što stavite presvlaku.

Održavanje dekorativnih jastuka čistim, učiniće da izgledaju novo, sveže i zamirisaće celu prostoriju.


Miljana Momirović

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus