Dijalog boja

by | 31 maja, 2018
Plava dnevna soba

Prilikom opremanja enterijera trebalo bi obratiti pažnju i na psihologiju boja. Boje utiču na naše raspoloženje i izazivaju određene emocije. Razmislite o tome kako boje utiču na vas!

Plava boja asocira na morska prostranstva i nebesku beskonačnost te pruža osećaj spokoja i smirenosti. Roza je vrlo zahvalna i primenjuje se u raznim nijansama. Može biti dominantna ili pak boja određenih detalja u prostoru. Roza je dopadljiva, nežna boja, i doprinosi umirujućoj atmosferi u domu.
Dnevna soba u bojama
Odavno je poznato da boje utiču na izgled enterijera, kako one na zidovima, tako i one na podovima i nameštaju. Naime, odabirom odgovarajuće kombinacije boja učinićete dom prijatnijim i lepšim.

PROČITAJTE I… Ekološke boje za zdravo okruženje

Nežna bela i topla zelena asociraju na prirodu. Kombinacija ovih dveju boja česta je u dnevnom boravku, jer odmara oči i stvara „prirodan“ ambijent. Celokupni utisak možete upotpuniti tamnosmeđim ili crnim tonovima, ali ne preterujte s njima. Žuta boja odlično je rešenje za mračne i nezanimljive enterijere. Ona je najsvetlija boja sunčevog spektra, u kontrastu je sa ljubičastom, a slaže se sa zelenom i narandžastom. Ova boja ne može da zaguši prostor čak ni ako ga sasvim prekrije.

Žuta dnevna soba
Siva je neutralna i nema direktan psihološki uticaj. Njena prednost je u tome što može da se koristi u kombinaciji sa svim bojama, a retko kada je jedina boja u enterijeru. Svetlosiva se odlično slaže sa crnom i belom, što je prilično logično imajući u vidu da sadrži obe ove boje. Pored obične sive, koja je hladna, postoje i toplije nijanse ove boje, a nastaju tako što se sivoj dodaju male količine neke toplije boje. Ljubičasta boja ima mnogo nijansi i često se koristi kao akcenat u enterijeru.

PROČITAJTE I… Ljubičasto- bela kombinacija za spavaću sobu

Nijanse  ljubičaste stvaraju osobene ambijente i specifičnu atmosferu u domu. Tamnije nijanse ljubičaste, poput boje šljive, imaju više crvene i povezuju se s vatrom. Bogate i tamne nijanse ljubičaste prostor čine luksuznim. Tamnoljubičasta se koristi u prostranim sobama, kako bi izgledale manje i intimnije. Svetlije nijanse ljubičaste boje mogu biti idealno rešenje za dnevnu sobu, spavaće i dečje sobe, jer osvetljavaju prostor i čine ga većim. Svetlije nijanse, poput boje lavande ili ljubičice, smiruju čula.
Ljubičasta dnevna soba
Narandžasta je stimulativna boja i u fizičkom i u emotivnom smislu. Međutim, u kombinaciji s crnom može imati i negativan efekat. Pošto vizuelno smanjuje prostor, nikako ne preterujte s njom u manjim prostorijama i obavezno je kombinujte s belom.

OSTATAK TEKSTA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs
Tags:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.