Dizajn dnevne sobe: 10 čestih grešaka koje se daju lako ispraviti

by | 27 novembra, 2022
dizajn dnevne sobe: 10 grešaka

Dnevna soba je centralno mesto u višesobnim stanovima. Tu se uveče okupljaju članovi porodice, ko sa posla, ko iz škole. Ovde ugošćavamo prijatelje, gledamo TV i igramo društvene igre.  Sve ovo je značajan razlog da dnevna soba bude što udobnija i raznovrsnija. Međutim, nismo uvek u mogućnosti da stvorimo pravu atmosferu. Dizajn dnevne sobe podložan je greškama: evo kako da ih lako ispravite.

 

Dizajn dnevne sobe: 10 najčešćih grešaka

Osvetljenje

Mnoge dnevne sobe imaju samo gornje osvetljenje. Zidovi i podovi se retko koriste kao rasvetna tela. Podne lampe i zidne svetiljke će pomoći da vizuelno zonirate dnevnu sobu. Oni bukvalno mogu biti indikatori vašeg raspoloženja – uključite ih jedan po jedan ili sve zajedno.

 

Tepisi

Dnevna soba je obično najveća soba u stanu. Nameštaj i pribor treba odabrati u skladu sa njegovim parametrima. Ova nijansa je posebno relevantna prilikom kupovine tepiha. Nepravilno odabran tepih će doneti neravnotežu u prostoriju. Veliki tepih će zauzvrat naglasiti prostor, a unutrašnjost će poprimiti gotov izgled.

TV

Ipak, ne možete bez televizora, bez obzira šta neko tamo kaže.  Prijatnije je gledati film na TV ekranu, a ne sa laptopa ili pametnog telefona. Stoga, u unutrašnjosti većine stanova, televizor, kao i uvek, zauzima centralno mesto. U isto vreme, svako to mesto bira na osnovu sopstvenih razmatranja. Konkretno, mnogi stavljaju tv ispred ili blizu prozora. Nemojte to raditi, jer postoji rizik da pokvarite vid. Najbolje mesto je prazan bočni zid sobe.

Bez jastuka

Neki vlasnici stanova zanemaruju jastuke. Ovi slatki raznobojni dodaci za sofu dodaju dašak udobnosti u prostoriju. Ako odlučite da ispravite ovu grešku, onda prilikom kupovine dajte prednost jastucima, čija se presvlaka po teksturi slaže sa ostatkom nameštaja u dnevnoj sobi. Pamučni jastuci će izgledati komično na sofi od somota ili velura. Uzmite u obzir i dimenzije nameštaja koje će jastuci upotpuniti. Ne biste trebali napuniti mali otoman obimnim jastucima i posipati malim – široku sofu.

Taman nameštaj u maloj sobi

Ako vaša kuća ima niske plafone, a sama dnevna soba nije veoma široka, ni u kom slučaju ne biste trebali kupovati nameštaj tamne boje u njoj. Ona će još više „pojesti” prostor. I to u svim pravcima. Kompaktne sofe, fotelje i uredni stolići na podignutim nogama pogodni su za nisku dnevnu sobu. Sav nameštaj treba da bude u svetlim bojama.

Neudoban nameštaj

Često se dešava da na stranicama sjajnih časopisa ili u filmovima, ili samo na izlogu, vidimo nešto i ne možemo da se smirimo dok to ne dobijemo. Tek kasnije mnogi shvate da ove cipele / ​​kapa / sofa / stolica  samo izgledaju odlično, ali su beskorisne i jako neudobne.

Stari nameštaj

Nameštaj, kao i sve na svetu, ima svoj životni vek. Dakle, glomazni umetnički nameštaj odavno je nadživeo svoju korisnost. Zamenite ga! Sada su u modi lakonske sofe i fotelje sa ravnim linijama i jasnom siluetom.

 

Fotografije u svim uglovima

Uprkos činjenici da su sada u osnovi sve fotografije u pametnom telefonu, a ne u foto albumima, kao ranije, i dalje s vremena na vreme štampamo najupečatljivije uspomene. Ipak, nemojte ih ostavljati baš u svaki kutak, bolje je izdvojiti jedan poseban zid  za njih.

Dnevna soba bez centra

Svaka dnevna soba treba da ima uslovni centar. I može se nalaziti u bilo kom delu sobe. Da, tako je, jer ne govorimo o doslovnom centru, već o svetlom akcentu dnevne sobe. Takva svetla tačka može biti kamin, ogledalo ili svetla sofa, kao i elegantne foto pozadine.

Mnogo sobnih biljaka

Razumemo da je mnogima teško da kontrolišu ljubav prema biljkama. Gde je fikus, tu je i difenbahija, i par kaktusa, kao i monstera i cela porodica „maćuhica“. Ali u dnevnoj sobi bolje je ograničiti se na dve biljke.
liudmilachernevska/gettyimagesplus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.