Dnevna soba u boho stilu: Sve što treba da znate o njenom uređenju

Ovaj stil enterijera se zasniva na osećanjima i emocijama.

by | June 16, 2023
Dnevna soba u boho stilu

Dnevna soba u boho stilu je nešto što nikad ne izlazi iz mode. Ovaj način uređenja u stilu 80-ih postaje sve popularniji i to sa dobrim razlogom.

Šta podrazumeva dnevna soba u boho stilu?

Boho je mešavina boja i stilova, dekora i dodataka, a to stvara jedinstvenu, šarenu i svečanu atmosferu. Ona pre svega mora biti udobna. Ovaj stil enterijera se zasniva na osećanjima i emocijama, a ne na logici. U okviru boho stila postoji nekoliko pravaca:

  • Klasični boho – kombinacija etno stila i tradicije koji sadrži manje dekora
  • Boho šik – Podseća na art deco. Dekor je privlačan, sjajan i šljokičast.
  • Boho hipi – Njegova glavna karakteristika je korišćenje indijskih i indijanskih motiva u dekoru. U ovom slučaju se koristi nizak nameštaj.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako postići ravnotežu u boho stilu?

Najvažnije je da svaka stavka ima svoje mesto. U enterijeru postoji toliko različitih detalja i da svaki put kada nešto nije na mestu, to kvari ravnotežu. Da biste održali ravnotežu u boho stilu, morate to činiti sa ravnotežom boja. Svaki detalj je važan.

Dnevna soba u boho stilu: Boje

Vlada pogrešno mišljenje da boho stil kombinuje sve nijanse i boje. Međutim, u ovom stilu nema mesta za neonske, veštačke i blistave nijanse. Boje se u ovom slučaju više vraćaju prirodi i zbog toga se biraju nijanse boja iz prirode. Da biste odabrali uspešnu kombinaciju, definišite nekoliko osnovnih kontrastnih boja uz nekoliko svetlih akcenata. Potom, trebalo bi da izbegavate tamne masivne komade nameštaja jer će opteretiti prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

Materijali za dnevni boravak u boho stilu

U ovom stilu se izbegavaju sintetički materijali. Ali sa druge strane, prirodni materijali su obavezni – drvo, kamen, cigla, koža, pamuk, lan, i slično. Što se tiče tekstila, treba da ga ima dosta i ako se on ne podudara u boji, sastavu i teksturi onda ste na dobrom putu. Često tepisi, prekrivali, prostirke, jastuci imaju orijentalne motiv.

Dnevna soba u boho stilu: Teksture

Kombinovanje različitih tekstura je jedna od glavnih karakteristika stila.Ovo možete uraditi na nekoliko načina. Koristite ćebad, zavese, presvlake, jastuke, umetnička dela, ručno rađene ukrase, nameštaj od drveta…Osim toga, printovi na tkaninama i nameštaju su takođe poželjni. Za dizajn ovakve sobe imate mnogo slobode, ali je važno da uravnotežite celu kompoziciju kako se oči ne bi umarale. To ćete učiniti tako što ćete šarene uzorke kombinovati sa jednobojnim nameštajem.

Članak se nastavlja posle reklama

Nameštaj

Najčešće je ovo nameštaj napravljen od drveta, masivan je i ukrašen rezbarijama. Pored toga, starinski nameštaj je takođe odličan izbor, kao i to da birate niski nameštaj. Umesto niskih sofa možete se koristiti podne jastuke, pufove, lejzi begove, itd.

Članak se nastavlja posle reklama

Osvetljenje

Ovo je važan element enterijera u bilo kom stilu. U slučaju bohoa, osvetljenje bi trebalo da bude meko i prirodno. U obzir dolaze kristalni lusteri, lusteri od perli. Takođe, dozvoljeno je i mešanje različitih svetlosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Dekoracija u boho dnevnoj sobi

Biljke su savršeni detalj dekoracije u sobama u ovom stilu. Svejedno je da li su biljke u saksijama ili viseće biljke, one dodaju mnogo teksture i boje u prostoriji. Na zidu možete koristiti dekoracije od makramea, ukrase od perja, hvatače snova, cvetne tapete…Pored toga, sjajno će se uklopiti u sobu i vaze, knjige, lampe i sveće, kandelabri i slično.

Ovaj stil uređenja nije tako jednostavan jer postoji veliki broj detalja na koje morate da obratite pažnju. Iako je on poprilično slobodan, ipak morate da pazite da ne preopteretite prostor.


Snežana Vranić

FollowTheFlow/GettyImagesPlus