28.05.2018 Dnevna soba

E, to je dobar dnevni boravak!

Dnevni boravak govori mnogo toga o vlasniku, o njegovim navikama, hobijima, stvarima koje voli, ne voli, načinu na koji provodi slobodno vreme, odnosno o načinu na koji živi.

Ipak, da bi zadovoljnio osnovne kriterijume koji podrazumevaju udobnost, funkcionalnost i dobru osvetljenost, treba ispoštovati neka pravila…

Uređenje dnevne sobe: Osnovna pravila

U poslednje vreme mnoge banke nude povoljne stambene kredite, pa ako spadate u one koji kupuju stan, imajte na umu da minimalna veličina dnevnog boravka treba da bude barem 20 m2 (naravno, bolje je ako je veća). Najuža širina ove prostorije trebalo bi da iznosi oko 3,5 metra, a visina 2,6. Ove dimenzije su važne zbog smeštaja osnovnih elemenata – sofe, stočića, police za TV… Dakle, dnevni boravak, po svojoj definiciji, mora da ima prostor za sedenje i druženje, gledanje TV-a, čitanje, kao i deo za obedovanje.

Činjenica je da se dnevni boravak porodice s decom uveliko razlikuje od dnevne sobe samca ili parova koji žive u luksuznijim stanovima, koji ovu prostoriju najčešće urede poput nekog showrooma ili umetničke galerije. U svakom slučaju, pri uređenju veoma je bitno da predvidite moguće promene, jer svi mi prolazimo kroz različite životne faze u kojima se menjaju naše potrebe, a u skladu s tim javlja se i potreba za drugačijom organizacijom centralne prostorije u stanu – od prostora koji je prvenstveno namenjen druženju, potom za igru s decom do onoga u kojem ćemo uglavnom odmarati i gledati TV ili čitati.

PROČITAJTE I… Dnevni boravak inspirisan prirodom
Dnevni boravak, baš kao i dečja soba, doživi više promena u jednom porodičnom stambenom ciklusu i zato je poželjno da bude fleksibilno opremljen.

Prostor se može optimalno iskoristiti tako što će se formirati zone za određene funkcije – sedenje, obedovanje i rad. Osnovni komadi u dnevnom boravku su sofa, stočić, polica ili zidni sistem za TV, dok u sekundarni spadaju komode, polufotelje, samostojeća rasveta, biljke, kamin, radni kutak (ukoliko je i on deo ove prostorije).

OSTATAK TEKSTA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs
još iz kategorije